Jajecznica ze szparagami jest tak samo obowiązkowa w maju, jak jajecznica z kurkami w sierpniu. To propozycja, która oferuje niezachwiany balans smaków i konsystencji. Łodyżki przyrządzone al dente, czyli ciągle jeszcze lekko chrupkie, świetnie uzupełniają kremowe do bólu jajka.
W prostej, ale mocarnej kompozycji znajdziesz też zeszklone na maśle pory, które zastąpią standardowy szczypiorek. Wtopią się bez reszty w jajecznicę tak, że ich nawet potem nie zauważysz, ale robią ogromną różnicę. Nie ma lepszego przepisu na dobry początek dnia wiosną.
Zobacz także:
Prosta jajecznica ze szparagami – przepis
Składniki:
- 1/2 białej części pora
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 łyżeczki masła
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietanki 30%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Umyj szparagi. Odetnij lub odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój łodygi w kawałki o długości około 1,5–2 cm.
- Pokrój por w półplasterki (tylko białą część, zielony rdzeń odłóż do innych potraw lub do dekoracji).
- Roztop masło na patelni. Zeszklij pora. Potem dorzuć szparagi i smaż przez kilka minut, żeby nie były surowe, ale ciągle chrupały.
- Rozmąć jajka ze śmietanką, solą i pieprzem. Wlej na patelnię z warzywami. Smaż, ciągle mieszając, aż się zetną. Od razu zdejmij z patelni, inaczej jajecznica może stać się sucha.
- Serwuj szparagi na śniadanie ze świeżymi ziołami (koperkiem, tymiankiem) i kromką chleba lub grzanką skropioną oliwą.
Czym możesz urozmaicić jajecznicę ze szparagami?
Na pewno pasują tu takie drobne dodatki jak świeży estragon, który podbija słodycz szparagów. Przydadzą się przyprawy, na przykład słodka papryka, czosnek, gałka muszkatołowa, zależnie od twoich ulubionych smaków. Jeśli chcesz, żeby jajecznica miała jeszcze więcej warzyw, dorzuć świeży szpinak lub jarmuż. Słony smak uzyskasz dzięki startym żółtym serom – dodaj trochę pokruszonego parmezanu.
Jajecznicę możesz też podkręcić przed samym podaniem. Połóż na wierzchu plasterki rzodkiewki, kawałki chrupiącego boczku lub ślimaczki wędzonego łososia. Sprawdzą się nawet chipsy ziemniaczane, jeśli masz ochotę dać się ponieść fantazji.
Co się dobrze łączy ze szparagami?
Jest jeszcze kilka genialnych połączeń, które od razu przychodzą na myśl, kiedy na straganach jawią się zielone lub białe wiosenne łodyżki z koronkowymi główkami. Do najbardziej znanych należą:
- Szparagi + ziemniaki – zwłaszcza młode, w mundurkach, okraszone masłem i posypane szczypiorkiem.
- Szparagi + szynka – najlepiej dojrzewająca, ciągnąca się, możesz w nią zwyczajnie zawinąć blanszowane lub grillowane szparagi i przekąska gotowa. Do zielonych lub białych łodyżek wybitnie pasuje też wędzony boczek.
- Szparagi + ciasto francuskie – delikatny, maślany płat świetnie sprawdzi się jako podstawa tarty, do której włożysz oblane śmietanową masą łodyżki. W cieście możesz też zamykać pojedyncze szparagi, żeby powstały imprezowe „paluchy".
- Szparagi + sos holenderski – ten duet często pojawia się i na śniadaniu, i na obiedzie. Łodyżki oblane mocno maślanym, kwaskowym sosem mogą towarzyszyć polędwiczce, stekom lub jajkom sadzonym.
- Szparagi + łosoś – świeża delikatność warzywa świetnie przecina się przez tłuste mięso ryby.
- Szparagi + ser – do zapiekania i makaronów twardy (parmezan), do sałatki pleśniowy (camembert) lub biały (mozzarella lub burrata).
Dla mnie jednak jajka to pierwszy wybór, a najlepsze jest to, że można je przyrządzić na milion sposobów – w koszulce, sadzone, na miękko. Gdy zależy mi na szybkim i prostym śniadaniu, stawiam na jajecznicę.