Błyskawiczne ciasto z rabarbarem wychodzi puszyste jak chmurka i delikatne, bo ma jeden składnik, którego brakuje zwykłemu biszkoptowi. Chodzi tu o jogurt naturalny. Ponieważ ma kwaśny odczyn, reaguje z sodą i pomaga masie urosnąć, działa podobnie jak maślanka w puchatych placuszkach z patelni.
Poza tym taki wypiek nigdy nie jest suchy i długo zachowuje świeżość. To nie koniec korzyści – ciasto zrobisz szybko i bez brudzenia dodatkowych naczyń. Wystarczy, że wykorzystasz kubek po jogurcie jako miarkę.
Zobacz także:
Szybkie ciasto z rabarbarem na jogurcie – przepis
Składniki:
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 3 kubki mąki
- 1 kubek cukru
- 1 kubek oleju
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 400 g rabarbaru
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
- Wyjmij z lodówki jajka i jogurt z wyprzedzeniem, żeby składniki nabrały temperatury pokojowej.
- Wyłóż tortownicę o średnicy 24 cm papierem do pieczenia lub wysmaruj ją miękkim masłem i posyp mąką.
- Umyj rabarbar (nie obieraj go) i pokrój go w kostkę. Wymieszaj go z brązowym cukrem oraz esencja waniliową i odstaw.
- Wlej jogurt do miski. Za pomocą kubeczka odmierz mąkę, olej i cukier. Wbij jajka i dodaj sodę. Wymieszaj wszystko, aż składniki się połączą.
- Przełóż masę na szybkie ciasto z rabarbarem do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu rozmieść rabarbar.
- Piecz ciasto przez około 45 minut w 180°C, do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, posyp cukrem pudrem.
Z czym podać błyskawiczne ciasto z rabarbarem?
Jeśli wszystko poszło sprawnie i został ci zapas czasu, możesz posypać ciasto kruszonką. Najzwyklejsza powstanie z mąki (150 g), masła (100 g) i cukru (100 g). Wystarczy rozetrzeć składniki razem w palcach, rozmieścić na rabarbarze i piec tak jak powyżej. Ale jest też sposób na chrupiące wykończenie nawet bez dodatkowej zabawy przed wsunięciem blachy do piekarnika.
Jeśli inspiracja na wykończenie ciasta naszła cię po fakcie, możesz posypać ciasto mieszanką podsmażonych na maśle płatków owsianych i orzechów.
Szybkie ciasto z rabarbarem obłędnie prezentuje się oprószone cukrem pudrem, bo śnieżna biel pięknie kontrastuje z różowym warzywem. Ale do dekoracji możesz też wykorzystać cynamonową posypkę, polewę z miodu i masła orzechowego lub sos z solonego karmelu.
Ciasto z rabarbarem można też wynieść na wyższy poziom już po przyrządzeniu. Gdy podajesz je na „proszony" deser, na talerzyku z pięknie ukrojoną porcją podaj też:
- bitą śmietanę wyciśniętą z rękawa cukierniczego lub szprycy przez ozdobną tylkę,
- gałkę domowych lodów waniliowych,
- pieczone z miodem lub prażone z brązowym cukrem cząstki winnych jabłek.
- frużelinę truskawkową – sezon na te owoce szczęśliwie zazębia się z czasem na rabarbar. Zawsze dobrze łączą się z kwaskowymi łodyżkami.