Do przygotowania tych kotletów ziemniaczanych najlepsze będą tzw. stare ziemniaki (mączyste, typ C). Młode kartofelki będą zbyt wodniste i delikatne. Odłóż je do innego przepisu. Nawet z większą dosypką mąki będą mieć problem, by utrzymać kształt na patelni. Będą się rwać, pękać i "rozciapciają" się na patelni.
Kule ziemniaczane babci Heni - szybki sposób na pierwszy głód
Na kotlety ziemniaczane z serem możesz zużyć świeżo ugotowane purée (które trzeba wystudzić i porządnie odparować). Jeszcze lepsze będą ziemniaki ugotowane i ugniecione wczoraj, schłodzone w lodówce - np. zapas masy z wczorajszych kopytek, którą wystarczy doprawić. Takie ziemniaki zdążyły już "skumulować" optymalną ilość skrobi niezbędnej do tego, by kotlety ziemniaczane z serem trzymały kształt i się nie rwały. Po wyjęciu z lodówki odczekaj tylko, aż odzyskają temperaturę pokojową.
Zobacz także:
Możesz też wykorzystać do nich śmiało resztę farszu na pierogi ruskie i doprawić wtedy takie kotlety dodatkowo świeżymi ziołami. Wtedy zrezygnuj już z sera żółtego i przy duszeniu ze śmietanką posyp je serem z niebieską pleśnią. Będzie tu doskonale pasować.
Do klasycznego przepisu Heni Foks poniżej potrzebne jest 150 g sera żółtego. Wybierz taki, który dobrze się topi:
- goudę
- edamski
- emmentaler
- cheddar
- gruyère
Przepis na kotlety ziemniaczane z serem Heni Foks
Składniki:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 150 g sera żółtego (najlepiej w 1 kawałku)
- sól, pieprz i mielona słodka papryka do smaku
Dodatkowo: olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki do miękkości, utłucz na purée i odłóż do wystudzenia.
- Cebulę pokrój w małą kostkę, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Podsmaż cebulę z marchewką na 1 łyżce oleju. Wystudź, a następnie dodaj do ziemniaków.
- 1/3 sera odkrój, posiekaj lub zetrzyj we wiórki i odłóżcie na bok. Resztę pokrój w niewielką kostkę.
- Dodaj do ziemniaków z resztą warzyw obie mąki, dopraw solą, pieprzem i papryką. Wbij jajko i dokładnie wyrób.
- Rozgrzej olej na patelni. Nabieraj po porcji ciasta (wielkości jak na knedle lub większej), lekko spłaszcz, dodaj do środka porcję sera (z większej części), zlep brzegi, uformuj z powrotem kulkę i lekko spłaszcz. Kładź na rozgrzany tłuszcz. Tak samo postąp z resztą ciasta i sera.
- Obsmaż kotlety ziemniaczane z serem z obu stron. Dolej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i posyp resztą odłożonego sera. Przykryj i duś 7 minut pod przykryciem.
Z czym podawać kule ziemniaczane?
Do kotletów ziemniaczanych z serem (a właściwie dużych kul) pasować będzie wiele surówek. Najlepsze będą jednak takie, które odświeżą całe danie - szczególnie, że jest ono dość tłuste.
Zrobić można do nich np. dobrze znaną wszystkim klasyczną sałatę z winegretem po francusku, surówkę z pora z jajkiem z sosem na bazie soku z cytryny i oliwy, czy też surówkę z ogórka, ale już nie mizerię (bo mamy już sos na kremówce), a po azjatycku - ze szczypiorkiem, skórką z limonki, sosem sojowym, octem ryżowym i miodem.
Źródło: Henia Foks (YouTube).