Pierogi chłopskie mają swoje różne wersje rozsiane po Polsce, ale jedno je łączy – nie są wegetariańskie, tak jak ruskie, jest w nich jeszcze słony, dymny, mięsny dodatek. Często trafia na szybko do okrasy, a tutaj miętosi się w środku z ziemniakami. Chodzi o wędzoną kiełbaskę.

Farsz, w której kiełbasa się znajduje, staje się treściwy i wyrazisty w smaku. Swojska wędlina perfekcyjnie komponuje się z kremowymi ziemniakami i białym serem, urozmaica ich jednolitą konsystencję. Nie trzeba się już martwić, że pierogi wyjdą nijakie. 

Zobacz także:

Pozornie prosty składnik, nie wyjęty z zagranicznych przepisów ani nie kupiony w specjalistycznym markecie, też może zupełnie odmienić zwykłe pierogi ruskie Sprawdź poniżej, jak zrobić dzięki niej wyjątkowe pierogi chłopskie.

Przepis na pierogi chłopskie podkarpackie 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 laska kiełbasy wiejskiej podwędzanej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi chłopskie. Wlej gorącą wodę do mąki z solą i zamieszaj. Poczekaj, aż składniki trochę ostygną, żeby dało się ich dotknąć. Dodaj olej. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odłóż pod przykryciem na 30 minut, żeby odpoczęło.
  2. Ugotuj ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie. Odlej je i odparuj, od razu zgnieć na purée i odstaw do wystudzenia.
  3. Posiekaj cebulkę i zeszklij ją na łyżce masła. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbaskę. Smaż razem oba składniki przez chwilę, żeby puściły dużo aromatu.   
  4. Wymieszaj ziemniaki, cebulę i kiełbasę oraz rozgnieciony widelcem lub zmielony twaróg. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrój z niego okręgi. Na każdy nakładaj po trochu farszu. Złóż kółko na pół i sklej jego brzegi. Wrzucaj pierogi na osolony wrzątek i gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. 

Czym okrasić pierogi chłopskie?

W pierwszej kolejności do głowy mogą przyjść tutaj pierogi z ziemniakami polane płynnym masłem. Zawsze dobrym pomysłem jest wykorzystanie rumianej cebulki, nawet jeśli ten sam składnik jest już w farszu. Mięsożercy nie pogardzą odwiecznie pyszną omastą ze słoniny.

Ciekawą okrasą będzie smażona śmietana – z notatnika babci, nieco zapomniana. Rozwarstwiona na patelni zyskuje lekko orzechowy smak i wygląda jak bułka tarta z masłem. Ale można też wykorzystać zwyczajnie kleks świeżej kwaśnej śmietany i szczypiorek lub koperek. Dobrym pomysłem jest połączenie pierogów chłopskich z zasmażaną kapustą na naprawdę sycący obiad.

Pomysły na farsz do pierogów ruskich

Pierogi ruskie są trochę jak baza, od której wychodzi wiele innych przepisów. Podstawą są ziemniaki, biały ser i cebulka, ale często łączy się je też z pokrojonym w kosteczkę boczkiem. Ciekawym urozmaiceniem jest wykorzystanie wędzonego twarogu zamiast zwykłego. Wtedy nie trzeba już dorzucać żadnego mięsa, żeby poczuć charakterystyczny, dymny aromat. Nabiałową rolę często odgrywa też żółty ser. Ma intensywniejszy smak niż biały, a w rodzajach można przebierać lub po prostu wykorzystać zapomnianą piętkę z otchłani lodówki. 

W różnych wersjach dostanie się i ziemniakom. W pierogach staropolskich skrobiowy element zastąpi kasza jaglana, łączy się ją tutaj z twarogiem i wędzonym boczkiem. Warto sprawdzić też pierogi kresowe i zamiast kartofli wykorzystać paloną kaszę gryczaną. Całkiem zawłaszczy sobie ich tradycyjnych towarzyszy, czyli biały ser i cebulę.