Surówka z młodej kapusty kojarzy mi się z wiosną i pierwszymi promieniami słonecznymi. Powietrze wtedy pachnie zupełnie inaczej, a weekendy mijają leniwie na spacerach i aktywności fizycznej.

Myślę, że nie tylko ja na to czekam z niecierpliwością. Tylko że dla mnie to nie tylko dobra pogoda, ale też świeże i pięknie pachnące warzywa i owoce, których naprawdę brakuję zimą. A młoda kapusta jest hitem w moim domu.

Zobacz także:

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 2 cebule
  • mały pęczek koperku
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 3/4 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie do dressingu: nieduży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i łyżeczka musztardy, np. sarepskiej

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Z kapusty zdejmij zewnętrzne zwiędnięte i uszkodzone liście. Przekrój ją na pół, usuń głąb i poszatkuj drobno. Możesz zrobić to nożem lub szatkownicą. 
  2. Cebule obierz i posiekaj drobno. Dodaj je do kapusty, posól i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną odstaw na bok na 30 minut. W tym czasie przyjemnie skruszeje.
  3. Po tym czasie dodatkowo ją pougniataj, na dnie pojawi się sok. Trzeba go odlać.
  4. Koperek umyj pod bieżącą wodą, osusz go ręcznikiem papierowym i posiekaj. Od razu dołóż go do miski z kapustą.
  5. Do szklaneczki przełóż miód, wlej oliwę i sok z cytryny (lub ocet jabłkowy), dosyp sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Jeśli używasz czosnku i musztardy, dodaj je w tym momencie. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie emulsja. Wlej ją do kapusty i bardzo dokładnie wymieszaj.
  6. Na koniec surówkę z młodej kapusty wstaw do lodówki na 60 minut. Ten prosty zabieg sprawi, że będzie smakowała jeszcze lepiej.

Jak zmodyfikować surówkę z kapusty?

Powyższy przepis bazuje na podstawowych składnikach, dlatego w bardzo łatwy sposób możesz go zmienić. Na początku warto napisać o sosie, można zrobić go po prostu z samym majonezem lub połączyć go z jogurtem i ewentualnie czosnkiem bądź z chrzanem. Z tymi dodatkami smakuje genialnie. A jeśli chodzi o bardziej konkretne składniki, to jak najbardziej pasuje tu:

  • starta marchewka
  • jabłko, raczej kwaśne, pokrojone w kostkę lub starte na dużych oczkach tarki
  • cebulę możesz podmienić na por, surówka wyjdzie łagodniejsza
  • świeża papryka, pocięta w kostkę, dodaj kilka kolorów, będzie pięknie wyglądała
  • ogórek kiszony, ale najlepiej taki domowy, mocno czosnkowy
  • świeży pomidor lub pomidorki koktajlowe
  • świeży ogórek sałatkowy lub bardziej zwarty i chrupiący gruntowy
  • kukurydza, często łączy się z kapustą, nie tylko młodą

Do czego pasuje surówka z młodej kapusty?

Do wielu dań surówka z młodej kapusty, to świetny, niemal uniwersalny dodatek. Świetnie odnajduje się na talerzu z kotletem mielonym, schabowym i z piersi kurczaka lub indyka. Rewelacyjnie komponuje się również z rybką smażoną w lekkiej panierce lub taką z grilla, do pieczonej również się sprawdzi. Możesz zaserwować ją również do wszelkiego rodzaju kotletów wegetariańskich, a także klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem.