Gdyby ktoś przeprowadził szybką ankietę na temat najbardziej polskiego dania, zdecydowaną większością głosów na pewno wygrałby kotlet schabowy. Rozpływające się w ustach mięso i złocista panierka to jego znaki rozpoznawcze. Czasem jednak apetyczny schaboszczak wychodzi twardy jak podeszwa. Ja sama mam na koncie kilkukrotną porażkę - zamiast rumianych i apetycznych kotletów, zaserwowałam rodzince mięso suche jak wiór. Następnym razem do akcji wkroczył mój mąż, który obrał sobie za punkt honoru stworzenie idealnych schabowych niczym z najlepszej restauracji albo prosto z babcinej kuchni. Jego marynata okazała się strzałem w dziesiątkę.

Jaki jest sekret idealnie soczystych schabowych?

Chociaż dobrze rozbite mięso oraz optymalna grubość panierki są bardzo ważne, to zdecydowanie najważniejsza powinna być marynata. Mięso najlepiej umieścić w niej na co najmniej 4 godziny, ale mój mąż wstawia zamarynowany schab do lodówki na całą noc. Co ważne, mięsa nie płucze później ani nie wyciera z marynaty. To sprawia, że panierka trzyma się podczas smażenia i na pewno nic nie odpadnie. Marynatę przygotowuje z jogurtu naturalnego (opcjonalnie może być też grecki), czosnku, musztardy, ziół, słodkiej papryki, a także soli oraz pieprzu.

Zobacz także:

Przepis na marynatę do schabowych

Mój mąż spisał już swoją złotą proporcję, bo każdy kto chociaż raz zjadł jego schabowe, prosił potem o przepis. 

Składniki na idealną marynatę:

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ewentualnie greckiego)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 posiekane drobno ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz
  • sól.

Oprócz tego:

  • ok. 500-600 g schabu bez kości
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek smalcu do smażenia

Sposób przygotowania kotletów schabowych z marynatą:

  1. W sporej misce umieść składniki marynaty - jeśli planujesz przygotować dużo kotletów, ilość należy zwiększyć według potrzeb, dopasowując do ilości schabu.
  2. Schab umyj, osusz i pokrój na cienkie plastry. Potem dodatkowo każdy z nich delikatnie rozbij. Mój mąż używa do tego folii spożywczej, albo owija tłuczek woreczkiem foliowym.
  3. Włóż mięso do miski z marynatą. Mieszanka powinna bardzo dokładnie otulić mięso, jeśli widzisz że jest jej za mało, musisz zwiększyć ilość składników. W awaryjnej sytuacji dodaj po prostu kilka łyżek mleka.
  4. Odstaw zamarynowane mięso do lodówki na co najmniej 4 godziny. Najlepiej jednak zostawić je na całą noc, aby smaki dobrze się "przegryzły".
  5. Po wyjęciu kotletów z lodówki, przechowaj mięso przez około 15 minut w temperaturze pokojowej.
  6. Na patelni rozgrzej 6 łyżek smalcu.
  7. Gdy tłuszcz się rozgrzewa, w miseczce roztrzep jajka.
  8. Na płaski talerzyk wysyp bułkę tartą. Zamarynowane kotlety panieruj najpierw w jajkach, a potem w bułce tartej. Panierka powinna teraz idealnie przylegać do mięsa, a wszystko dzięki marynacie.
  9. Kładź kotlety schabowe na rozgrzanym tłuszczu i smaż, aż będą złociste po obu stronach. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Z czym podać soczyste schaboszczaki?

Mój mąż radzi, żeby schabowe podawać zawsze z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki. Szkoły są jednak różne - niektórzy wolą frytki, opiekane ziemniaczki albo ulubioną kaszę. Zamiast surówki świetnie sprawdzi się też mizeria albo ogórki kiszone.