Wilgotne, mocno czekoladowe brownie robię bardzo często. To idealny przepis na szybki podwieczorek, gdy dzieci proszą mnie o słodkie co nieco. Jest prosty w przygotowaniu i robi się praktycznie sam, a do tego nie dodaję do niego cukru ani mąki. Kluczowym składnikiem są tu bardzo dojrzałe banany. 

Takie brownie można śmiało jeść codziennie. I nawet pomimo tego, że to znacznie zdrowsza wersja od klasycznej, to w smaku jest równie pyszna. Aby wyszło idealne, użyj bardzo dojrzałych bananów. Te z czarnymi plamkami będą idealne do niego. Zielone, jeszcze niedojrzałe banany nie sprawdzą się w tym cieście. Są za twarde i za mało słodkie. Dojrzałe banany pognieć za pomocą widelca. Do bananowego puree dodaj jeszcze 3 składniki, całość wymieszaj i upiecz. Czy może być prościej?

Zobacz także:

Przepis na 4-składnikowe bananowe brownie

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka masła migdałowego lub innego z dowolnych orzechów
  • pół szklanki kakao

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć banany w misce widelcem, aż uzyskasz kremową konsystencję. Część możesz zostawić w kawałkach, jeśli lubisz pieczone banany.
  2. Całe jajko wbij do miski i roztrzep je widelcem.
  3. Wymieszaj je z masłem migdałowym oraz puree bananowym, aż składniki się połączą.
  4. Na koniec wsyp kakao (najlepiej przesiej je przez sito, aby pozbyć się grudek).
  5. Połącz całość w jednolitą masę.
  6. Niewielką foremkę do pieczenia wyłóż papierem, przelej do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  7. Piecz brownie bananowe przez 25 minut. Sprawdź, je patyczkiem, powinno być upieczone z wierzchu i lekko zwarte w środku
  8. Pozostaw je do ostygnięcia na co najmniej 30 minut przed pokrojeniem i podaniem.

Jak urozmaicić bananowe brownie?

Jeśli zrobiłeś bananowe brownie już kilka razy i ciągle nie masz dość, to zobacz, co możesz do niego dodać, aby urozmaicić jego smak:

  • posiekana czekolada - wrzuć garść na wierzch ciasta tuż po upieczeniu, a uzyskasz podwójnie czekoladowe brownie.
  • szczypta chili - połączenie czekolady z chili zawsze się sprawdza, doda pikantności i niecodziennego smaku.
  • świeże owoce - garść malin, pokrojonych truskawek albo borówek przełamie słodycz ciasta, ułóż je na wierzchu przed pieczeniem.
  • orzechy - drobno posiekane migdały, pistacje czy orzechy laskowe zmienią strukturę ciasta i będą fajnie chrupały po upieczeniu.
  • cynamon - już szczypta wystarczy, by podkręcić smak brownie.
  • wanilia - ziarenka z laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego sprawią, że brownie będzie pięknie pachniało.