Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zdecydowanie warto zadbać o to, żeby było pożywne i nasyciło na kilka godzin. To przekłada się również na zasób energii, który potem wykorzystasz w ciągu dnia. Takie papryki zrobisz też bez problemu w tygodniu, ale są również wyśmienite na leniwy weekend. A najlepsze jest to, że do ich zrobienia potrzebne są wyłącznie 3 składniki.
Która papryka jest najlepsza do zapiekania?
Odpowiedni będzie tu każdy kolor, zielona, żółta, pomarańczowa lub właśnie czerwona. Każda z nich ma nieco inny smak i grubość miąższu. Na pewno połączenie kilku kolorów, prezentuje się genialnie na stole. Do wersji z jajkiem, najlepiej jest wybrać papryczki małe i średniej wielkości. Wtedy jajko ma szansę ściąć się odpowiednio, a i ładnie się nim wypełni. A co ważne, wybierz takie, które na dole mają 3 wypustki, to papryka rodzaju męskiego. Najlepiej nadaje się właśnie do zapiekania i innych rodzajów obróbki termicznej. Mają też mniej pestek w środku, więc i gniazda nasienne usuwa się łatwiej.
Zobacz także:
Przepis na paprykę faszerowaną jajkami
Składniki:
- 4 dość małe czerwone papryki
- 4 łyżki zielonych oliwek
- 8 jajek średniej wielkości
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Wszystkie papryki dokładniej umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój je na pół, wzdłuż warzywa, będą pełniły funkcję miseczki. Usuń gniazda nasienne.
- Jeśli masz zielone oliwki z pestkami, to najpierw je wytnij. Miąższ potnij w plasterki.
- Papryki ułóż w żaroodpornym naczyniu i na dno wlej niewielką ilość wody.
- Do każdej paprykowej miseczki wsyp równe porcje oliwek. Potem wbij jajko, uważaj, żeby nie naruszyć żółtka, w całości będą prezentowały się o wiele lepiej. Wierzch oprósz solą i pieprzem.
- Faszerowane papryki śniadaniowe piecz pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut lub jajka się odpowiednio zetną. Stopień określ samodzielnie, niektórzy nie tkną zbyt płynnego.
Jeśli chcesz, wrzuć coś więcej
Dodanie kolejnych składników nie jest oczywiście obowiązkowe, jeśli odpowiada ci bazowa wersja, to pozostań przy niej. Jednak niektórzy wolą bardziej złożone dania, nawet te śniadaniowe. Rozszerzenie listy składników to także dobra opcja, gdy samo jajko z jajkiem oraz oliwkami już ci się znudzi. A możliwości jest całkiem sporo i oto kilka z nich:
- cebula — możesz ją wcześniej zeszklić
- pieczarki — też możesz je obsmażyć
- kawałki cukinii — pokrojone w kosteczkę
- pomidorki koktajlowe — połówki lub ćwiartki
- kukurydza lub groszek zielony — po kilka ziarenek na jedną sztukę
- kiełbasa lub szynka — danie będzie bardziej sycące
- szczypiorek, koperek lub natka pietruszki — drobno posiekane
- starty ser żółty, np. cheddar lub taki, który akurat masz pod ręką
- feta pokruszona na mniejsze kawałki, wtedy możesz pominąć sól albo znacznie zmniejszyć jej ilość