Ogórkami małosolnymi zajadam się niemal całą wiosnę i lato. Jednak ich przygotowanie jest pracochłonne. Wyparzenie słoików, przygotowanie zalewy zajmują sporo czasu. Dlatego, gdy chcę zrobić szybkie małosolne, wykorzystuję pomysł z workiem. W ten sposób robię je rano, a gotowe są już na kolację. Ten paten sprawdził również znany i lubiany Tomasz Strzelczyk.

Chrupiące ogórki małosolne z worka

Chrupiące, pikantne, pachnące czosnkiem i koperkiem ogórki małosolne to idealny dodatek na wiosenną kanapkę albo do lekkiej sałatki. Sprawdzą się również do schabowego z ziemniakami. Oprócz tego, że są pyszne, to zrobisz je niemal błyskawicznie. Potrzebne będą ci trzy woreczki foliowe. Wybierz te z grubszej folii (cienkie woreczki mogą łatwo pęknąć podczas potrząsania). Dobre będą również te zamykane na suwak (nie trzeba będzie ich wiązać). Jeśli robisz ogórki pierwszy raz, to zrób mniejszą porcję. Wykorzystaj połowę kilograma warzyw i jeden woreczek. 

Zobacz także:

Ten przepis jest naprawdę prosty. Wystarczy wrzucić do worka ogórki i ulubione przyprawy, wymieszać całość i włożyć do lodówki. Po kilkunastu godzinach uzyskasz pyszne, chrupiące i aromatyczne ogórki. Pamiętaj jedynie o tym, aby przed włożeniem do worka, odciąć z ogórków końcówki. Dzięki temu puszczą one wodę i zmiękną. Jeśli tego nie zrobisz, to ogórki nie ukiszą się zbyt szybko. Zobacz, jak robi je Tomasz Strzelczyk krok po kroku. 

Przepis na ogórki małosolne Tomasza Strzelczyka

Z podanego przepisu wychodzą 3 woreczki ogórków.

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków
  • 15 g soli kamiennej do przetworów
  • pęczek kopru
  • 1 główka czosnku
  • 3 małe liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, osusz i odetnij z nich końcówki (z obu stron).
  2. Do 3 woreczków włóż ogórki (po pół kilograma do jednego).
  3. Do każdego woreczka wsyp sól (po 5 gramów) i szczyptę chili.
  4. Pęczek koperku posiekaj drobno i dodaj po garści do woreczków z ogórkami.
  5. Czosnek obierz i posiekaj na mniejsze kawałki, dodaj go do ogórków.
  6. Na koniec dodaj do każdego woreczka po małym listku laurowym i po 2 ziarna ziela angielskiego oraz szczyptę świeżo mielonego pieprzu.
  7. Każdy woreczek zawiąż (tak, by do ogórków dochodziło powietrze).
  8. Dokładnie wstrząśnij workiem, aby wymieszać ogórki. Uważaj, aby się nie rozerwał.
  9. Włóż woreczki do lodówki i co jakiś czas nimi potrząśnij (co dwie-trzy godziny).
  10. Po kilkunastu godzinach ogórki małosolne są gotowe. Poznasz po tym, że puszczą wodę i delikatnie zmiękną.

Źródło przepisu: Youtube.com/Tomasz Strzelczyk OddaszFartucha