Lubisz tiramisu i inne desery z kawą w roli głównej? Bo ja bardzo. Kawoszy i miłośników słodyczy oraz nowinek technicznych połączy ciasto kawowe bez cukru z air fryera z nietypową, bo czekoladową kruszonką.
Będzie niezastąpione na przerwę w pracy z małą czarną lub na podwieczorek i zaproszenie na kawę. Ciasto pachnie wanilią, masłem, ale też świeżo zaparzoną kawką. No jak mu nie ulec? Nie da się.
Zobacz także:
Jak zrobić ciasto kawosza we frytkownicy beztłuszczowej?
Jeśli planujesz piec ciasta, najlepiej wybrać urządzenie z jedną większą komorą. Po paru próbach i błędach ciasta z takiego sprzętu wychodzi jak z piekarnika - trudno rozpoznać różnicę. Może być wręcz lepsze i bardziej wilgotne, bo obieg gorącego powietrza robi swoje.
Ciasto piecze się w air fryerze do suchego patyczka. To nieprecyzyjne, ale jedyne określenie, które ma sens, bo każde urządzenie, podobnie jak piekarnik, piecze inaczej. Trzeba je dobrze wyczuć - a do tego potrzebne jest kilka prób.
Czym posłodzić ciasto kawowe zamiast cukru?
Zamiast cukru do ciasta kawosza wsypuję fiński ksylitol lub erytrytol. Jeśli nie jesteście przyzwyczajeni do stosowania słodzików tego typu, na początek wybierzcie erytrytol. Ksylitol w większej ilości dla nieprzyzwyczajonych osób może wywołać częstsze wizyty w toalecie.
Erytrytol mimo chemicznej, mało przyjaznej nazwy, to słodzik naturalnego pochodzenia, którego słodycz sięga ok. 70-80% słodkości typowej dla cukru. Erytrytol używany do ciast powstaje z naturalnych cukrów podczas fermentacji z drożdżami. 1 g erytrytolu zawiera tylko 0,2 kcal, co ważne dla osób, które trzymają linię.
Ciasto kawowe bez cukru z air fryera
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 2/3 szklanki ksylitolu lub erytrytolu
- 100 g miękkiego masła
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki zaparzonej, zimnej mocnej kawy
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
- 1/4 szklanki zimnego masła
- 1/2 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady
Dodatkowo, opcjonalnie: 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub innych ulubionych na wierzch ciasta.
Sposób przygotowania:
- Utrzyj masło z ksylitolem lub erytrytolem na puszystą masę. Wmieszaj następnie jajka, ekstrakt waniliowy i zimną, zaparzoną kawę.
- Wciąż mieszając, dodawajcie mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem.
- Jednolite, surowe ciasto bez grudek przelej do komory air fryera wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalną foremką. Zagnij mocno boki papieru, by brzegi nie "latały" w środku.
- Rozetrzyj palcami składniki na kruszonkę (z wyjątkiem czekolady). Czekoladę posiekaj. Posyp kruszonką surowe ciasto, a następnie na to wyłóż pokruszoną czekoladę oraz orzechy (opcjonalnie).
- Pieczcie ok. 25-35 minut w temp. 160 st. C, aż ciasto się ozłoci - do suchego patyczka.