Ciasto z truskawkami to moje wspomnienie z dzieciństwa. Puszysty biszkopt z dużą ilością owoców towarzyszył mi już od późnej wiosny, aż do lata. Takie ciasto zjadałam, popijając kubkiem mleka. Do dziś wspominam ten smak i zapach.

Dlatego przetestowałam kilka przepisów i już wiem, że z tego, który ci przedstawię, wychodzi idealne. Jednak, aby tak się stało, musisz pamiętać o odpowiednich owocach. Nie z każdych wyjdzie pyszne truskawkowe ciasto.

Zobacz także:

Jakie truskawki są najlepsze do ciasta?

Przepisów na ciasto z truskawkami jest mnóstwo, jednak nie przydadzą ci się one, jeśli użyjesz złych owoców. Te muszą być jędrne, soczyste i słodkie. Takie właśnie są truskawki z polskich upraw. To one sprawiają, że ciasta z ich dodatkiem pięknie pachną i smakują niecodziennie.

Jeśli użyjesz importowanych truskawek, które często są twarde i mało soczyste, to ciasto nie wyjdzie takie, jak za dawnych lat. Pamiętaj również, aby nie używać do ciast zbyt miękkich truskawek. Rozpadną się one podczas pieczenia i mogą spowodować, że powstanie zakalec. Omijaj także zielonkawe, jeszcze nie do końca dojrzałe truskawki, te z kolei spowodują, że ciasto będzie gorzkawe.

Przepis na ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 6 jajek
  • 240 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij jajka z lodówki dwie godziny przed pieczeniem.
  2. Białka oddziel od żółtek.
  3. Białka ubij na jasną i puszystą masę trzepaczką lub mikserem. Wykorzystaj patent babci, aby sprawdzić, czy są gotowe. Odwróć miskę z białkami do góry dnem. Jeśli białka nie spływają, to znaczy, że są dobrze ubite.
  4. Dodawaj do piany po łyżce cukier, cały czas miksując. Gdy dodasz cały cukier, powinieneś uzyskać jasną i puszystą pianę, podobną do bezy.
  5. Do ubitej piany dodaj żółtka i zmiksuj całość na wysokich obrotach.
  6. Następnie wlej do masy cienkim strumieniem olej i zmiksuj go do połączenia składników.
  7. Mąkę przesiej do oddzielnej miski z proszkiem do pieczenia.
  8. Dodaj ją w 3 częściach do masy i delikatnie wymieszaj łopatką (nie używaj miksera, ponieważ piana może opaść i powstanie zakalec).
  9. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Delikatnie przełóż do niej ciasto na biszkopt.
  11. Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Jeśli masz duże owoce, to pokrój je na 4 części.
  12. Ułóż truskawki na masie biszkoptowej.
  13. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz je przez 1 godzinę. Sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe (w miejscach, gdzie nie ma truskawek).
  14. Gotowe ciasto ostudź przed podaniem i udekoruj cukrem pudrem.