Ciasto z truskawkami to moje wspomnienie z dzieciństwa. Puszysty biszkopt z dużą ilością owoców towarzyszył mi już od późnej wiosny, aż do lata. Takie ciasto zjadałam, popijając kubkiem mleka. Do dziś wspominam ten smak i zapach.
Dlatego przetestowałam kilka przepisów i już wiem, że z tego, który ci przedstawię, wychodzi idealne. Jednak, aby tak się stało, musisz pamiętać o odpowiednich owocach. Nie z każdych wyjdzie pyszne truskawkowe ciasto.
Zobacz także:
Jakie truskawki są najlepsze do ciasta?
Przepisów na ciasto z truskawkami jest mnóstwo, jednak nie przydadzą ci się one, jeśli użyjesz złych owoców. Te muszą być jędrne, soczyste i słodkie. Takie właśnie są truskawki z polskich upraw. To one sprawiają, że ciasta z ich dodatkiem pięknie pachną i smakują niecodziennie.
Jeśli użyjesz importowanych truskawek, które często są twarde i mało soczyste, to ciasto nie wyjdzie takie, jak za dawnych lat. Pamiętaj również, aby nie używać do ciast zbyt miękkich truskawek. Rozpadną się one podczas pieczenia i mogą spowodować, że powstanie zakalec. Omijaj także zielonkawe, jeszcze nie do końca dojrzałe truskawki, te z kolei spowodują, że ciasto będzie gorzkawe.
Przepis na ciasto z truskawkami
Składniki:
- 6 jajek
- 240 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
- Składniki do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij jajka z lodówki dwie godziny przed pieczeniem.
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij na jasną i puszystą masę trzepaczką lub mikserem. Wykorzystaj patent babci, aby sprawdzić, czy są gotowe. Odwróć miskę z białkami do góry dnem. Jeśli białka nie spływają, to znaczy, że są dobrze ubite.
- Dodawaj do piany po łyżce cukier, cały czas miksując. Gdy dodasz cały cukier, powinieneś uzyskać jasną i puszystą pianę, podobną do bezy.
- Do ubitej piany dodaj żółtka i zmiksuj całość na wysokich obrotach.
- Następnie wlej do masy cienkim strumieniem olej i zmiksuj go do połączenia składników.
- Mąkę przesiej do oddzielnej miski z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj ją w 3 częściach do masy i delikatnie wymieszaj łopatką (nie używaj miksera, ponieważ piana może opaść i powstanie zakalec).
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Delikatnie przełóż do niej ciasto na biszkopt.
- Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Jeśli masz duże owoce, to pokrój je na 4 części.
- Ułóż truskawki na masie biszkoptowej.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz je przez 1 godzinę. Sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe (w miejscach, gdzie nie ma truskawek).
- Gotowe ciasto ostudź przed podaniem i udekoruj cukrem pudrem.