Leon XIV (wcześniej znany jako Robert Prevost) pochodzi z Chicago i jest synem Mildred Martinez (Hiszpanki) oraz Louisa Mariusa Prevosta - Amerykanina pochodzenia włosko-francuskiego. Z oficjalnych doniesień wynika, że Leon XIV jest smakoszem i docenia przyjemności stołu co najmniej tak samo, jak jego poprzednik, zmarły niedawno papież Franciszek.

Pochodzenie jego rodziców nasuwa na myśl, że nowy papież lubi różnorodne smaki. Kotlety papieskie bez problemu mogłyby się więc chyba wpisać w codzienne menu nowej głowy Kościoła.

Zobacz także:

Co lubi jeść Leon XIV?

W dzieciństwie papież jadał sporo dań inspirowanych kuchnią hiszpańską i latynoską. Z młodych lat spędzonych w zakonie św. Augustyna zostało mu zamiłowanie do ceviche: surowej, świeżej siekanej ryby lub owoców morza, zamarynowanych w soku z limonki i podanych na zimno z pomidorami, awokado i kolendrą. To rodzaj rybnej, orzeźwiającej sałatki na surowo. 

Leon XIV gustuje też w kaczce z ryżem, a na specjalne okazje, w jagnięcinie. Dzieciństwo w Chicago na pewno również miało na niego wpływ. Musiał znać klasyki tamtejszej kuchni ulicznej, takie jak hot dogi, smażona polska kiełbasa czy wyjątkowa pizza deep dish w stylu Chicago - rodzaj placka na grubym cieście pieczonego w wysokiej formie i podawanego z dużą ilością żółtego sera. Nie ma chyba Amerykanina, który choć raz, mając okazję, nie dałby się na niego namówić.

Wspomnianego żółtego sera nie brakuje też w kotletach papieskich. Są to kotlety drobiowe - z kurczaka lub z indyka, które, podobnie jak chicagowska pizza, sycą na długo. Mięso obtacza się w masie jajecznej z dodatkiem majonezu i startego sera. Jest to więc treściwe, konkretne danie, po którym można długo i bez przeszkód rozmyślać o sprawach duchowych. 

Przepis na kotlety papieskie 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub z indyka
  • 400 g startego sera żółtego
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo: olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj masę jajeczną, w której będziesz obtaczać mięso. Wymieszaj rózgą lub trzepaczką jajka w misce z solą, pieprzem, mąką ziemniaczaną i majonezem na gładką masę bez grudek. 
  2. Pokrój cebulę w kosteczkę i podsmaż na złoto z niewielką ilością oleju, dodaj ją do masy jajecznej. 
  3. Na dużych oczkach tarki zetrzyj ser i dodaj do jajek z dodatkami. Wymieszaj do połączenia się składników. 
  4. Pokrójcie mięso w niewielką kostkę. Wymieszaj dokładnie z masą jajeczną - tak, by otuliła kawałki mięsa z każdej strony. 
  5. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj dużą łyżką porcje mięsa "w cieście" jajeczno-serowym na rozgrzany tłuszcz. Uformuj okrągłe lub owalne kotlety. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoto. 
  6. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj, póki gorące. 

Z czym podawać kotlety drobiowe po papiesku?

Papieskie kotlety drobiowe podawać możecie np. ze słynną, lekko pikantną sałatką coleslaw. Uważana za danie amerykańskie, jest tak naprawdę daniem imigrantów z Niderlandów. Pasować będzie tu też amerykańska sałatka ziemniaczana (obecnie najlepiej z młodych ziemniaków) z ogórkami konserwowymi lub sałatka Cezar, podobno wynaleziona właśnie w Chicago. Postawić możesz również na tradycyjną, polską, odświeżającą mizerię lub lekką sałatkę Waldorf na selerze naciowym.