Są takie dania, które kiedyś pojawiały się na stołach regularnie, a dzisiaj mało kto już o nich pamięta. Wiele z nich warto jednak przywrócić do łask i to nie tylko ze względu na świetny smak, ale i cenne właściwości. Idealnym przykładem takiej potrawy jest pewna tania i sycąca zupa, która kiedyś była posiłkiem dla biedoty, a teraz może zaskoczyć nawet najbardziej wybredne podniebienie. Poznaj ten wyjątkowy przepis i zobacz, jak przygotować go krok po kroku.

Poliwka - zapomniana "zupa biedoty"

Obecnie prym wśród zup wiodą rosół, pomidorowa i ogórkowa, jednak dawniej często raczono się czymś o nazwie poliwka. Mówiło się o niej również "zupa dla biedoty" ze względu na krótką i tanią listę składników. Dziś ten skład może być jednak dość zaskakujący, bo poliwka to nic innego jak zupa na maślance. Chociaż ten lekki i świeży nabiał kojarzy nam się głównie z chłodnikami, to jest to również genialna baza do sycącej zupy na gorąco, szczególnie gdy połączy się go z ziemniakami i skwarkami. 

Zobacz także:

Jeszcze około 50 lat temu ten przepis można było spotkać w wielu domach praktycznie w całej Polsce, choć chyba najbardziej kojarzy się on z kuchnią śląską. Podobno w biedniejszych domach maślankę zastępowało się również serwatką, a oprócz ziemniaków, podawało do zupy również chleb. Dziś jednak też warto przetestować ten smak, szczególnie, że cały gar takiego obiadu wychodzi za grosze, a przy tym posiłek jest sycący i wartościowy. Wszystko to za sprawą cennych właściwości maślanki, która nie tylko wzmacnia kości i zęby, ale także pomaga regulować trawienie.

Jak widać korzyści jest całe mnóstwo, dlatego nie pozostaje nic innego, jak tylko zerknąć na przepis i brać się za gotowanie. Zobacz poniżej dokładny przepis na zupę z maślanki i najpierw odtwórz go 1:1, a potem testuj własne wersje smakowe z ulubionymi przyprawami i dodatkami. 

Poliwka, czyli zupa na maślance - przepis

Składniki:

  • 3 szklanki maślanki
  • 1 szklanka wody
  • 700 g ziemniaków
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. 
  2. Cebulę i czosnek również obierz i drobno posiekaj, a boczek pokrój w kostkę. Na suchej patelni najpierw podsmaż boczek, a potem na wytopionym z niego tłuszczu podsmaż cebulę z czosnkiem.
  3. W szklance wody rozpuść mąkę z kwaśną śmietaną i całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. 
  4. W dużym garnku podgrzej maślankę. Gdy zacznie wrzeć, powoli wlewaj do niej wodę z mąką i śmietaną, ciągle mieszając.
  5. Dopraw całość solą z pieprzem i gotuj zupę na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. 
  6. W międzyczasie odcedź ziemniaki i wyłóż po kilka sztuk do każdej miski. Następnie posyp ziemniaki podsmażonym boczkiem z cebulą, a na koniec zalej całość gorącą zupą.