Dzień Matki to wyjątkowe święto, które wymaga wyjątkowej oprawy. Wie o tym każda matka, ale tym bardziej wiedzieć o tym powinno także każde dziecko, które pragnie uhonorować swoją mamę w należyty sposób.
Nie od dziś wiadomo, że najlepsze prezenty to te pochodzące od serca. A takim na pewno będą rozmaite własnoręcznie przygotowane wypieki i przede wszystkim ciasta. A tak się dobrze składa, że Dzień Matki obchodzimy 26 maja, czyli w szczycie sezonu na rabarbar. Droga do wyboru przepisu klaruje się więc w sposób naturalny!
Zobacz także:
Jak zrobić szybkie ciasto z rabarbarem na Dzień Matki?
W tym roku 26 maja wypada w poniedziałek, dlatego jednocześnie warto będzie postawić na szybkość i łatwość przyrządzenia przepisu. Bo któż z nas mając na głowie domowe obowiązki zdąży z pieczeniem skomplikowanych tortów i przekładańców na początku tygodnia?
Zero miksowania, zero ubijania i innych komplikacji. Przepis na ciasto sypane z rabarbarem bez wyrabiania spada więc tutaj jak manna z nieba. Słowo „manna” nie pada tutaj od rzeczy. Na liście składników znaleźć bowiem właśnie kaszę mannę, która nada wypiekowi z rabarbarem odpowiednią kruchość i sypkość.
Kaszy manny użyć możesz zamiast bułki tartej, która występuje tu w wersji podstawowej. Na szczęście równie dobrze sprawdzą się oba składniki, które razem z mąką będą stanowiły podstawę ciasta, więc być może nie będzie nawet trzeba iść po cokolwiek do sklepu.
Przepis na ciasto sypane z rabarbarem
Składniki:
- Ok. 1 kg rabarbaru
- 6 łyżek cukru do rabarbaru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru do ciasta
- 1 szklanka bułki tartej (można użyć także kaszy manny)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła (1 kostka)
- cukier puder do posypania gotowego ciasta
Przygotowanie:
- Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Obficie wysmaruj ją masłem, nie używaj papieru do pieczenia.
- Od razu, jeszcze przed rozpoczęciem prac nad ciastem nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Jeśli używasz termoobiegu, możesz nieco obniżyć temperaturę piekarnika – do ok. 170 st. C.
- Rabarbar oczyść, umyj, ale nie obieraj, by nie pozbawić go charakterystycznego różowego odcienia. Pokrój rabarbar na plasterki o grubości nieco poniżej 1 cm. Wymieszaj go z mąką ziemniaczaną i 6 łyżkami cukru.
- Wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, bułkę i proszek do pieczenia, na przykład w misce. Wsyp połowę mieszaniny na dno, by równomiernie pokryła całą tortownicę.
- Rozłóż rabarbar wymieszany z mąką i cukrem na warstwie suchych składników. Następnie wysyp równomiernie pozostałe suche składniki na rabarbar.
- Pokrój zimne masło na cienkie plasterki i także wyłóż nim równomiernie całe ciasto.
- Wstaw ciasto do piekarnika. Piecz nieco ponad 1 godzinę, w zależności od możliwości i mocy twojego piekarnika. Jeśli góra ciasta spiecze się za mocno i za szybko, przykryj ją folią aluminiową i piecz dalej.
- Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!