Dzień Matki to wyjątkowe święto, które wymaga wyjątkowej oprawy. Wie o tym każda matka, ale tym bardziej wiedzieć o tym powinno  także każde dziecko, które pragnie uhonorować swoją mamę w należyty sposób.

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze prezenty to te pochodzące od serca. A takim na pewno będą rozmaite własnoręcznie przygotowane wypieki i przede wszystkim ciasta. A tak się dobrze składa, że Dzień Matki obchodzimy 26 maja, czyli w szczycie sezonu na rabarbar. Droga do wyboru przepisu klaruje się więc w sposób naturalny!

Zobacz także:

Jak zrobić szybkie ciasto z rabarbarem na Dzień Matki?

W tym roku 26 maja wypada w poniedziałek, dlatego jednocześnie warto będzie postawić na szybkość i łatwość przyrządzenia przepisu. Bo któż z nas mając na głowie domowe obowiązki zdąży z pieczeniem skomplikowanych tortów i przekładańców na początku tygodnia? 

Zero miksowania, zero ubijania i innych komplikacji. Przepis na ciasto sypane z rabarbarem bez wyrabiania spada więc tutaj jak manna z nieba. Słowo „manna” nie pada tutaj od rzeczy. Na liście składników znaleźć bowiem właśnie kaszę mannę, która nada wypiekowi z rabarbarem odpowiednią kruchość i sypkość. 

Kaszy manny użyć możesz zamiast bułki tartej, która występuje tu w wersji podstawowej. Na szczęście równie dobrze sprawdzą się oba składniki, które razem z mąką będą stanowiły podstawę ciasta, więc być może nie będzie nawet trzeba iść po cokolwiek do sklepu.

Przepis na ciasto sypane z rabarbarem

Składniki:

  • Ok. 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru do rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru do ciasta
  • 1 szklanka bułki tartej (można użyć także kaszy manny)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła (1 kostka)
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta

Przygotowanie:

  1. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Obficie wysmaruj ją masłem, nie używaj papieru do pieczenia.
  2. Od razu, jeszcze przed rozpoczęciem prac nad ciastem nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Jeśli używasz termoobiegu, możesz nieco obniżyć temperaturę piekarnika – do ok. 170 st. C.
  3. Rabarbar oczyść, umyj, ale nie obieraj, by nie pozbawić go charakterystycznego różowego odcienia. Pokrój rabarbar na plasterki o grubości nieco poniżej 1 cm. Wymieszaj go z mąką ziemniaczaną i 6 łyżkami cukru.
  4. Wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, cukier, bułkę i proszek do pieczenia, na przykład w misce. Wsyp połowę mieszaniny na dno, by równomiernie pokryła całą tortownicę. 
  5. Rozłóż rabarbar wymieszany z mąką i cukrem na warstwie suchych składników. Następnie wysyp równomiernie pozostałe suche składniki na rabarbar. 
  6. Pokrój zimne masło na cienkie plasterki i także wyłóż nim równomiernie całe ciasto.
  7. Wstaw ciasto do piekarnika. Piecz nieco ponad 1 godzinę,  w zależności od możliwości i mocy twojego piekarnika. Jeśli góra ciasta spiecze się za mocno i za szybko, przykryj ją folią aluminiową i piecz dalej.
  8. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!