Serniki, choć pyszne, wymagają zazwyczaj dużo pracy. Zmielenie twarogu, mieszanie składników, przygotowanie spodu sprawiają, że ciasto jest bardzo czasochłonne. Na szczęście są też prostsze sposoby, by cieszyć się pysznym smakiem serowego ciasta, bez wielu minut spędzonych w kuchni. Taki jest przepis na ten sernik z 3 składników. Prościej się już chyba nie da.
Jak zrobić sernik z 3 składników?
Kremowy, aksamitny, o piankowej konsystencji sernik jest w zasięgu twojej ręki. Nie przypomina on tradycyjnych babcinych serników, to raczej jego nowoczesna wersja, podobna do sernika nowojorskiego czy baskijskiego, ale o wiele prostsza do przygotowania. Aby było prosto i łatwo, sernik robię nie na twarogu a na serku śmietankowym. Wychodzi dzięki temu idealnie kremowy i gładki. Ten łączę z mlekiem skondensowanym z puszki. Wybierz to słodzone, ponieważ do ciasta nie dodaje się już cukru.
Zobacz także:
Całość ubijam ze sobą, aż powstanie jasna i puszysta masa, idealna na sernik. Na koniec dodaję do niego jeszcze 1 składnik, który zapewnia puszystość i delikatność, a mianowicie ubite białka. Ciasto piekę w kąpieli wodnej, aby pozostało delikatne i puszyste. Zobacz, jakie proporcje zastosować, by wyszedł idealny sernik z 3 składników.
Przepis na sernik z 3 składników
Składniki:
- 4 duże białka
- 220 g serka śmietankowego
- 250 g słodzonego mleka skondensowanego
Sposób przygotowania:
- Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia (wyłóż dno i boki dość szczelnie).
- Białka oddziel od żółtek. Białka włóż do lodówki (powinny być schłodzone).
- Do miski przełóż serek śmietankowy i ubij go, aż będzie gładki i puszysty (zajmie to 2-3 minuty).
- Następnie wlej do niej mleko skondensowane, cały czas ubijając.
- W drugiej misce ubij białka na puszystą i sztywną pianę.
- Dodaj je do masy serowej w 3 turach, za każdym razem delikatnie je mieszając, jedynie do połączenia.
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia i upiecz w kąpieli wodnej.
- Do większej formy nalej wrzącej wody, wstaw ją na środkową półkę piekarnika.
- Do kąpieli wodnej wstaw foremkę z ciastem.
- Piecz ciasto przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
- Następnie zmniejsz temperaturę o 10 stopni i dopiekaj przez kolejne 10 minut. Ciasto powinno być puszyste i wyrośnięte, a z wierzchu lekko brązowe.
- Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku jeszcze na godzinę.
- Krój dopiero po całkowitym ostudzeniu. Możesz je też wstawić do lodówki na noc, wtedy sernik będzie miał idealną konsystencję.
- Gotowy sernik możesz podać oprószony cukrem pudrem i z dodatkiem sezonowych owoców.