Kotlety mielone to bez wątpienia jeden z faworytów, jeśli chodzi o pomysły na codzienne obiady. Takie mięsne danie pojawia się regularnie na naszych stołach, zwykle w towarzystwie ziemniaków i buraczków lub mizerii, ale z czasem może się już znudzić. Warto więc znać inne pomysły na wykorzystanie mięsa mielonego, a ten jest genialny w swojej prostocie. Oto sprytny myk na efektowny obiad, którym spokojnie naje się do pełna 5 osób.

Co zamiast kotleta? Szybki obiad dla całej rodziny

Masz w lodówce mięso mielone, ale na samą myśl o lepieniu całego stosu kotletów, a potem przewracaniu ich a patelni, od razu odechciewa ci się gotowania? Jest prosty i lepszy sposób na smaczny obiad z tym składnikiem w roli głównej. Wystarczy tylko rozwałkować mięso mielone na płasko, wyłożyć na nim plastry sera i boczku, a potem zwinąć całość w roladę.

Zobacz także:

W ten sposób w dosłownie kilka chwil powstanie efektowne i sycące mięsne danie o znacznie ciekawszym smaku niż klasyczna pieczeń rzymska. Ale to jeszcze nie wszystko - na koniec taką roladę warto jeszcze posmarować sosem chili, obłożyć kolejną warstwą plasterków i sera i owinąć całość ciastem francuskim. Dzięki temu gotowa pieczeń będzie nie tylko smaczniejsza i bardziej sycąca, ale też przepięknie zaprezentuje się na stole. Zobacz dokładny przepis poniżej i koniecznie spróbuj tego przysmaku. 

Rolada z mięsa mielonego - przepis

Składniki:

  • 2 kg mielonej wołowiny
  • 12 plasterków sera cheddar
  • 250 g boczku wędzonego w plastrach
  • 6 plastrów sera mozzarella
  • 300 g gotowego ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • po 2 łyżki czosnku i cebuli w proszku
  • słodki sos chili
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: sezam do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone rozwałkuj w kawałku folii spożywczej jak ciasto, a następnie posyp je równomiernie solą i pieprzem.
  2. Na całej powierzchni mięsa rozłóż plastry sera cheddar, a na nich umieść plasterki boczku wędzonego. Zacznij ciasno zwijać płat mięsa w roladę.
  3. Na dużą tackę wysyp sproszkowaną cebulę i czosnek oraz sól i pieprz. W takiej mieszance przypraw obtocz dokładnie mięsną roladę.
  4. Tak przygotowaną roladę owiń folią aluminiową jak cukierka i włóż do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni. Piecz całość przez około 40 minut. 
  5. Po tym czasie wyjmij pieczeń z piekarnika i posmaruj ją sosem chili. Następnie ułóż na wierzchu 6 plastrów sera mozzarella i przykryj całość płatem gotowego ciasta francuskiego. 
  6. Takie ciasto francuskie z mięsem posmaruj jeszcze tylko rozmąconym jajkiem. Opcjonalnie możesz posypać je po wierzchu sezamem. 
  7. Gotową roladę przełóż ostrożnie na blachę i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut. 

Źródło: Youtube.com/@ThatRecipe