Kupujesz truskawki, myjesz, usuwasz szypułki i cieszysz się już na samą myśl o słodkich i soczystych owocach, a tu nagle... klapa. Truskawki okazują się gorzkie, twardawe i jakby suche. Jeśli chcesz uniknąć takiej sytuacji, sprawdź, na co warto zwrócić uwagę, podczas zakupów. Ważny jest kształt, ale nie tylko. O czym jeszcze powinieneś pamiętać?
Czy kształt truskawki ma znaczenie?
Przychodząc do sklepu albo warzywniaka oczywiście wybieramy najczęściej truskawki czerwone i jędrne. Jednak oprócz koloru warto zwrócić uwagę na ich kształt: Najsmaczniejsze są te stożkowate. Dodatkowo powinny mieć intensywnie zieloną i sztywną szypułkę.
Zobacz także:
Jeśli truskawki są małe i twarde, to nie kupuj ich. Mogą być suche i niesmaczne. Podobnie bardzo zdeformowane owoce mogą być efektem różnych szkodników, choć takich raczej nie spotkasz w sklepie, ale możesz je dostać na targu od rolnika. Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając truskawki?
O czym jeszcze należy pamiętać, kupując truskawki?
Wybierając truskawki, pamiętaj także o tym, aby były całe czerwone, bez przebarwień i zielonych końcówek. Warto je także powąchać. Świeże truskawki mają przyjemny, intensywny zapach. Jeśli masz taką możliwość, to spróbuj jednej truskawki (często jest to możliwe na targach), wtedy będziesz miał pewność, że wybrałeś smaczne owoce.
Zwróć też uwagę, czy wszystkie owoce w koszyczku są takie same, szczególnie te na dnie (pod ładnymi truskawkami niesolidni sprzedawcy często ukrywają te gorsze). Dodatkowo uważaj na bardzo tanie owoce. Może to świadczyć o ich niskiej jakości.
Najsmaczniejsze odmiany truskawek
Pewnie rzadko sprawdzasz odmianę truskawek, jaką kupujesz, a to duży błąd. Znając ich nazwy, możesz szybko ocenić, czy będą smaczne i nadadzą się do pieczenia, dżemu czy na surowo. Truskawki, które najczęściej spotkasz to odmiany:
- donna - to wczesna odmiana o bardzo dużych owocach, które są słodkie i soczyste. Dodatkowo intensywnie pachnie.
- rumba - to kolejne wczesne truskawki, są one jędrne i błyszczące, zazwyczaj po tym właśnie je poznasz. Są również słodkie i soczyste, nadają się do wypieków i na przetwory.
- vibrant - dojrzewają zazwyczaj pod koniec maja, są soczyste i jędrne, idealne do jedzenia prosto z krzaczka.
- honeoye - to również wczesna odmiana truskawek o dużych i soczystych owocach.
- flair - to także wczesne truskawki, które są jasnoczerwone (nie ciemnieją), są słodkie i aromatyczne.
- dukat - jedne z najpopularniejszych polskich truskawek, są słodko-kwaśne, przypominają stare odmiany tych owoców.
- polka - to te, przypominające w smaku poziomki, są bardzo słodkie (często są uznawane za jedne z najsłodszych odmian).
- senga sengana - bardzo słodkie truskawki, idealne na przetwory i do wypieków.