Na botwinkę czekam cały rok - nie wiem, czy nie bardziej niż na truskawki czy bób. Na moim bazarku już jest dostępna, a bulwy buraczków są już całkiem nieźle wyrośnięte. Wciąż słodziutkie, kruche i delikatne, ale w rozmiarze w sam raz, by było co pochrupać oprócz liści i aby nie irytowały podczas mycia.

W tej chwili za 1 pęczek płacę 8 zł, ale ceny na pewno jeszcze spadną, bo sezon dopiero startuje. Od 2 lat przygotowuję botwinkę do słoików na zapas. Tak, by nawet późną jesienią móc ugotować sobie zupę z młodych buraczków na ciepło. Mam też na nią inne sprawdzone patenty. 

Zobacz także:

Jak wykorzystywać botwinkę do słoików?

Botwinka do słoików z przepisu poniżej ma lekko kwaśny, wyrazisty smak dzięki dodatkom (dużej ilości koperku i czosnku). To one sprawiają, że pasuje do naprawdę mnóstwa dań. Będzie doskonałym dodatkiem nawet do pieczywa - np. do kanapek z wędliną, pieczenią, pasztetem - jakbyście dodali na przełamanie smaku warzywne pikle lub ogórki marynowane. 

Botwinkę na zimę można dodawać również do racuchów i wytrawnych placków, np. placków ziemniaczanych lub racuchów serowych, ale doprawionych na słono i pikantnie. Możecie też dokładnie odsączyć taką botwinkę, wymieszać ją z nieco gęstszym ciastem niż naleśnikowe i usmażyć w tradycyjny sposób lub na głębokim tłuszczu.

Botwinka będzie też doskonała jako odświeżająca surówka. Wystarczy połączyć ją z niewielką ilością śmietany lub gęstego naturalnego jogurtu. Nic więcej nie trzeba.

Ja za to zamiast ją kisić na zimę, zalewam ją prostą zalewą z cukrem, solą i octem jabłkowym. Możecie też zastosować czerwony winny. Nie korzystajcie z octu spirytusowego. Smak botwinki do słoików całkowicie pod nim zniknie - jest zbyt mocny i ostry.

Przepis na botwinkę na zimę

Składniki:

  • 6 pęczków botwinki
  • 2 pęczki koperku
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 1 główka czosnku
  • 2 i 1/2 łyżki soli
  • 2 i 1/2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wyszoruj i wypłucz dokładnie botwinkę. Usuń brzydkie i uszkodzone liście. Bulwy buraczków zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  2. Posiekaj łodyżki i liście na mniejsze kawałki. Posiekaj też drobno koperek. Ząbki czosnku obierz i pokrój na kawałki lub rozgnieć.
  3. Wyparz słoiki. Na dnie każdego ułóż po ok. 4 cm buraczków na wysokość. Na nich rozłóż po 1 części łodygi i liście oraz koperek, przekładając ząbkami czosnku (po ok. 2 na słoik).
  4. Zagotuj 2 i 1/2 litra wody z cukrem i solą - powinny całkiem się rozpuścić. Wlej ocet, wymieszaj, zdejmij z ognia. 
  5. Zalej słoiki zalewą i mocno zakręć.
  6. Przełóż botwinkę na zimę do dużego garnka wyłożonego czystą ściereczką. Zalej do 3/4 wysokości i gotuj pod przykryciem przez pół godziny. 
  7. Wystudź całkowicie i przez 2 kolejne dni powtarzaj pasteryzację - nazajutrz gotuj 20 minut, a ostatniego dnia 10 minut.