Do mojej wersji pierogów już nie gotuję ziemniaków, co zawsze znacznie przedłużało wykonanie przepisu. Teraz wkładam do nich sezonowe listki, które najczęściej zbieram sama i przy okazji oszczędzam na składnikach. Odkąd domownicy zdecydowali się ich spróbować, już nie chcą innych.
Gdzie najlepiej zbierać liście szczawiu?
Te wiosenne listki można kupić w dobrze zaopatrzonych warzywniakach, ale nie ma sensu za nie płacić, skoro można pozrywać je samodzielnie za darmo. Tylko trzeba znać kilka prostych zasad. Przede wszystkim na zbiory wybierz słoneczny, suchy dzień, najlepiej do południa, bo wtedy listki ładnie wyciągają się do słońca.
Zobacz także:
A te po wiosennym deszczu lub burzy mogą się szybko zepsuć. Do tego ważne jest też miejsce, w którym będziesz je zrywać. Unikaj miejsc w pobliżu ruchliwych dróg, fabryk, zakładów przemysłowych, a nawet pól uprawnych, z których pestycydy mogą przenikać do gleby.
Przepis na pierogi ze szczawiem
Składniki na ciasto:
- 375 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 7 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 5 płaskich łyżek śmietany 18%
Składniki na farsz:
- 200 g szczawiu
- 1 ząbek czosnku
- 100 g twarogu
- 1 łyżka oliwy
- 50 d fety
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy do smażenia
Dodatkowo: 1 jajko
Przygotowanie krok po kroku:
- Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier. Od razu wbij też jajko i dołóż śmietanę. Składniki wymieszaj i wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki. Ułatwisz sobie pracę mikserem planetarnym ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego. Gotowe odstaw na 45 minut do godziny, żeby podwoiło swoją objętość.
- Wykorzystaj ten czas i zrób szczawiowy farsz. Jeśli wykorzystujesz ten nazbierany samodzielnie, to najpierw rozłóż go na bawełnianej ściereczce lub na jasnym papierze do pieczenia. Odczekaj 30 minut, w tym czasie powinny uciec z niego wszystkie żyjątka.
- Liście szczawiu umyj dokładnie, osusz ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty i posiekaj drobno.
- Rozgrzej oliwę na patelni i przełóż na nią szczaw i posiekany ząbek czosnku. Wystarczy przesmażyć go przez około 5 minut, tyle wystarczy mu, żeby zmiękł, a liście straciły jędrność i zmniejszyły objętość. Odstaw do przestudzenia.
- Do miski przełóż fetę i biały ser twarogowy. Rozgnieć je widelcem i przypraw solą (pamiętając, że feta jest już dość słona) i pieprzem do smaku, połącz ze szczawiem.
- Drożdżowe ciasto na pierogi przenieś na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj je na grubość pół centymetra. Dalej postępuj jak ze zwykłymi pierogami. Wytnij kółka szklanką, połóż farsz na środku i dokładnie zlep brzegi. Układaj je na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozbełtanym jajkiem.
- Gotowe pierogi ze szpinakiem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 34-45 minut.