Ciasto z truskawkami niejedno ma imię. Niektórzy na większe imprezy porywają się na piętrowe torty lub przekładańce, inni pieką płaskie placki drożdżowe z truskawkami czy na tarty z biszkoptowym spodem na którym spoczywają owoce zalane galaretką. Ja w maju, by zrobić przyjemność Mamie, piekę coś jeszcze prostszego. Truskawki zalewam w blaszce prostym ucieranym ciastem. Wypiek nie wymaga robienia spodu - ciasto spływa na dół, a resztę robi piekarnik.  

Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami?

Do zrobienia ciasta z truskawkami potrzebna jest puszysta, ubita masa jajeczna z cukrem. Do tej bazy dodaj pozostałe "mokre" składniki, a następnie suche. Miksuj i mieszaj tylko do połączenia się składników w masie, nie dłużej. Jeśli przedobrzysz, może powstać zakalec. Jeśli robisz wersję podstawową i obawiasz się, że cząstki truskawek "utoną" podczas pieczenia w środku, osusz, a następnie obtocz kawałki owoców przeznaczonych na wierzch w 2 łyżeczkach skrobi ziemniaczanej. 

Zobacz także:

Ciasto ucierane z truskawkami możesz zostawić w wersji codziennej lub uczynić ją bardziej odświętną - komunijną. Po wystudzeniu ciasta aż prosi się ono o "kocyk" z kremu z mascarpone (w końcu majowe noce bywają wciąż zimne). Chodzi o krem taki, jak do ciasta marchewkowego. Deser w takiej wersji będzie wyglądać bardziej okazale. Nie mówiąc już o tym, jak aksamitny jest krem. Na większe okazje zrób 2x większą blaszkę (podwój wszystkie składniki z przepisu).

Przepis na ciasto z truskawkami na Dzień Matki

Składniki (na formę 25 x 10 cm):

  • 600 g truskawek
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo, opcjonalnie: cukier puder do posypania ciasta.

Składniki na krem (opcjonalny):

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i pokrój 500 g na mniejsze kawałki, a 100 g w bardziej ozdobne połówki. Odłóż na bok.
  2. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 170 st. C (w trybie grzania góra-dół).
  3. Wyłóż formę papierem do pieczenia.
  4. Wbij do miski całe jajka i ubij na jasny, puszysty kogel-mogel. Nie przerywając miksowania, wlewaj cienką strużką olej, a następnie mleko. 
  5. Zmniejsz obroty miksera i przesiej do środka mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do połączenia się składników  (aż masa będzie bez grudek).
  6. Większość truskawek wyłóż na spód blaszki i zalej surowym ciastem. Mniejszą część truskawek rozłóż w równych odległościach na cieście lub zrób z nich ozdobny wzór na wierzchu. 
  7. Włóż ciasto ucierane z truskawkami do nagrzanego pieca i piecz ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). 
  8. Wyjmij, wystudź i posyp cukrem pudrem lub zrób na wierzch krem z mascarpone.
  9. Przygotuj krem (dla chętnych): żelatynę zalej 2-3 łyżkami wody i odłóż na chwilę do napęcznienia. Podgrzej przez chwilę w kuchence mikrofalowej, air fryerze lub w rondelku, wymieszaj i wystudź. Zmiksuj zimną kremówkę z mascarpone na gęsty krem. Przesiej do środka cukier puder, wlej cienką strużką żelatynę i wymieszaj. Wyłóż krem grubą warstwą na ciasto i włóż na kilka godzin przed podaniem do lodówki, by krem stężał. 

Źródło przepisu: MojeGotowanie.pl