Świeże zioła to coś, co w mig podkręca smak i zapach wszystkich dań. Bez nich nie ma dobrej surówki i sałatki, a trudno też o wyrazistą marynatę, sos czy dressing. Nie każdy jednak ma do nich świeży dostęp, a wtedy zwykle sięgamy po wersję mrożoną czy suszoną.
Niestety taki zamiennik nie oddaje już tyle samo smaku, ale jest inny, jeszcze lepszy pomysł na przechowywanie koperku, natki czy lubczyku. Sprawdź sprytną metodę płonących słoików, a gdy raz jej spróbujesz już zawsze będziecie robił tak zapasy co cały rok.
Zobacz także:
Jak przechowywać świeże zioła? Płonące słoiki to hit
Aby przygotować zioła w słoikach, najpierw oczywiście należy je rozdrobnić, ale zamiast bawić się w siekanie dużej ilości pęczków, zdecydowanie szybciej i wygodniej będzie je po prostu krótko zblendować. Do tak przygotowanej aromatycznej mieszanki trzeba już tylko dodać czosnek (również zblendowany na pastę), oliwę i sól.
Ważne są tu jednak proporcje, bo trzeba zapamiętać, że na każde 200 g posiekanych ziół dodaje się 1 łyżkę stołową soli. W ten sposób powstaje idealny balans smaków, a zioła świetnie się konserwują i zachowują świeżość przez długi czas. Nie musisz się bać, że gotowa mieszanka będzie mocno słona, bo przecież będzie ona tylko dodatkiem do potraw.
Na koniec gotową ziołową pastę przekłada się do czystych słoiczków i teraz zaczyna się cały myk, bo przed zakręceniem wieczka słoika, należy wlać do niego odrobinę spirytusu i podpalić całość na chwilkę. To właśnie dzięki temu pokrywka szczelnie się zamknie, a zioła w słoiku będą aromatyczne i pełne smaku mimo upływu czasu. Taka metoda sprawdzi się więc znacznie lepiej niż jakiekolwiek mrożenie czy suszenie.
Jak zrobić zioła w słoikach krok po kroku?
Przygotowanie płonących słoików z ziołami to bułka z masłem, ale żeby nie było żadnych niedomówień, zobacz dokładną instrukcję punkt po punkcie.
- Zacznij od obrania ząbków czosnku, bo trzeba ich tu będzie całkiem sporo.
- Następnie dokładnie opłucz zioła pod zimną wodą i lekko je osusz.
- Cały pęczek ziół (razem z łodyżkami) pokrój na mniejsze kawałki, a potem zblenduj.
- Tak przygotowane rozdrobnione zioła przełóż do garnka, a w blenderze zmiksuj czosnek z oliwą.
- Czosnkową pastę dodaj do ziół, wsyp też sól (1 łyżka na każde 200 g ziół) i dokładnie wymieszaj całość.
- Na koniec dolej oliwę w takiej ilości, aby otrzymać dość gęstą, ale nie suchą mieszankę ziołową.
- Gotową mieszankę przełóż do czystych, wyparzonych i wysuszonych słoiczków.
- Na łyżkę stołową wlej odrobinę spirytusu i podpal go, a potem przelej całość na wierzch pełnego słoiczka.
- Poczekaj chwilkę, a potem zakręć wieczko i wstawcie tak przygotowany słoiczek do lodówki.
Źródło: Youtube.com/@DAMIANKUCHNIAODKUCHNI