Każdy dom kryje swoje własne przepisy na nietypowe i nieco bardziej typowe ciasta. Niektóre przepisy nie są w stanie oblecieć lotem błyskawicy całej Polski, nawet pomimo tego, że gospodynie chętnie dzielą się między sobą recepturami.
Czasem z tego tytułu jednak wynikają także różne nieporozumienia. Na przykład w stosunku do nazewnictwa danego wypieku. Nie inaczej jest właśnie w przypadku ciasta o nazwie targaniec.
Zobacz także:
Co to jest ciasto targaniec?
Co kryje się pod tą tajemniczą, ale nad wyraz dźwięczną nazwą? Ciasto targaniec to nic innego jak po prostu alternatywna, być może regionalna nazwa znanego i lubianego ciasta pleśniak.
Ten znany i lubiany powszechnie wypiek występuje w całej Polsce w rozmaitych wariantach, ale wszystkie je łączy zawsze użycie ciasta kruchego, bezy i jakiegoś kwaśnego elementu – np. powideł lub owoców. W połączeniu razem dają nietypowy efekt, który przewrotnie można właśnie porównać do pleśni - choć absolutnie nie ma to żadnego związku ze smakiem tego cudownego ciasta!
Targaniec nieraz występuje także pod inną, równie ciekawą nazwą – w niektórych rejonach naszego kraju można spotkać się bowiem z takim samym ciastem znanym jako harataniec.
Przepis na ciasto targaniec
Składniki na ciasto:
- 300 g miękkiego masła lub margaryny
- 7 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
Składniki na pianę (bezę)
- 7 białek
- 1 szklanka cukru drobnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowe składniki:
-
powidła śliwkowe lub inne - świetnie nadadzą się tu także inne dżemy lub prażone jabłka. W sezonie można użyć także świeżych owoców - np. właśnie jabłek, choćby odmiany szara reneta - wówczas ilość owoców to ok. 1 kg na całe ciasto.
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę i wysyp ją do garnka lub na stolnicę.
- Dodaj do niej miękki tłuszcz, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieć szybko na jednolite ciasto. Im dłuższe będzie zagniatanie, tym mniej kruche będzie ciasto.
- W trakcie wyrabiania podziel ciasto na trzy części. Z dwóch uformuj od razu dwie kulę, włóż do folii spożywczej i wstaw do lodówki. Pozostałą część wyrabiaj dalej razem z kakao.
- Rozwałkuj jedną część ciasta i wyłóż na blachę o standardowych wymiarach 36x24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłóż na ciasto warstwę powideł.
- Zetrzyj na tarce jedną kulę ciemnego ciasta wprost, równomiernie na powidła.
- Ubij białka na gładką pianę wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłóż na warstwę ciasta kakaowego.
- Na pianę zetrzyj ostatnią kulę z ciasta.
- Piecz ciasto przez ok. 45 min w temp. 180 st. C, najlepiej metodą góra-dół.
- Gotowe ciasto sprawdź za pomocą metody suchego patyczka.
Smacznego!