Każdy dom kryje swoje własne przepisy na nietypowe i nieco bardziej typowe ciasta. Niektóre przepisy nie są w stanie oblecieć lotem błyskawicy całej Polski, nawet pomimo tego, że gospodynie chętnie dzielą się między sobą recepturami. 

Czasem z tego tytułu jednak wynikają także różne nieporozumienia. Na przykład w stosunku do nazewnictwa danego wypieku. Nie inaczej jest właśnie w przypadku ciasta o nazwie targaniec.

Zobacz także:

Co to jest ciasto targaniec?

Co kryje się pod tą tajemniczą, ale nad wyraz dźwięczną nazwą? Ciasto targaniec to nic innego jak po prostu alternatywna, być może regionalna nazwa znanego i lubianego ciasta pleśniak

Ten znany i lubiany powszechnie wypiek występuje w całej Polsce w rozmaitych wariantach, ale wszystkie je łączy zawsze użycie ciasta kruchego, bezy i jakiegoś kwaśnego elementu – np. powideł lub owoców. W połączeniu razem dają nietypowy efekt, który przewrotnie można właśnie porównać do pleśni - choć absolutnie nie ma to żadnego związku ze smakiem tego cudownego ciasta!

Targaniec nieraz występuje także pod inną, równie ciekawą nazwą – w niektórych rejonach naszego kraju można spotkać się bowiem z takim samym ciastem znanym jako harataniec.

Przepis na ciasto targaniec

Składniki na ciasto:

  • 300 g miękkiego masła lub margaryny
  • 7 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Składniki na pianę (bezę)

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowe składniki:

  • powidła śliwkowe lub inne - świetnie nadadzą się tu także inne dżemy lub prażone jabłka. W sezonie można użyć także świeżych owoców - np. właśnie jabłek, choćby odmiany szara reneta - wówczas ilość owoców to ok. 1 kg na całe ciasto.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę i wysyp ją do garnka lub na stolnicę.
  2. Dodaj do niej miękki tłuszcz, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieć szybko na jednolite ciasto. Im dłuższe będzie zagniatanie, tym mniej kruche będzie ciasto. 
  3. W trakcie wyrabiania podziel ciasto na trzy części. Z dwóch uformuj od razu dwie kulę, włóż do folii spożywczej i wstaw do lodówki. Pozostałą część wyrabiaj dalej razem z kakao.
  4. Rozwałkuj jedną część ciasta i wyłóż na blachę o standardowych wymiarach 36x24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłóż na ciasto warstwę powideł.
  5. Zetrzyj na tarce jedną kulę ciemnego ciasta wprost, równomiernie na powidła. 
  6. Ubij białka na gładką pianę wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłóż na warstwę ciasta kakaowego.
  7. Na pianę zetrzyj ostatnią kulę z ciasta.
  8. Piecz ciasto przez ok. 45 min w temp. 180 st. C, najlepiej metodą góra-dół.
  9. Gotowe ciasto sprawdź za pomocą metody suchego patyczka.

Smacznego!