Cukinia gra główną rolę w wielu przepisach, ale pewnie najczęściej kroisz ją w kostkę lub w poprzeczne plasterki, od święta robisz nadziewane łódeczki. A jej charakterystyczny kształt można wykorzystać w bardzo ciekawy sposób. Ten trik uda się najlepiej z młodym warzywem, które nie ma jeszcze przerośniętych gniazd nasiennych i z łatwością da się pokroić na eleganckie, podłużne paski. Środek tej oryginalnej rolady wysmarowałam serkiem śmietankowym i wyłożyłam tuńczykiem. Nadzienie wyszło pysznie kremowe, słone, mięsiste, dobrze zbalansowane, idealnie wypełniło dość neutralną w smaku cukinię.  

Skąd wziął się pomysł na cukinię w tej formie?

Swojego czasu w mediach społecznościowych triumfy święciła rolada z ziemniaków. Wszyscy zaczęli obsypywać blachę serem i układać na nim cienkie plasterki kartofli (koniecznie na zakładkę). Po zapieczeniu łączą się w coś w rodzaju płaskiego chlebka. Da się w niego zawinąć ulubione dodatki jak w wielką rolkę sushi. Taki wrap można ponownie podgrzać z serem na wierzchu, by powstała apetyczna zapiekanka

Zobacz także:

Rolada z cukinii, na którą przepis znajdziesz poniżej, to bardzo podobny koncept. Plastry warzywa zapieczone na łożu z dobrze topiącego się żółtego sera sprawdzą się równie dobrze jak kartoflana baza, a nawet łatwiej się z nimi obchodzić, bo są bardziej elastyczne. Przy tym stworzą lżejszą, mniej kaloryczną przekąskę. Zobacz, jak ją wykonać. 

Zapiekana rolada z cukinii – przepis

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 100 g mozzarelli
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 10 g serka kanapkowego śmietankowego
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 szczypta oregano
  • sól i pieprz
  • dodatkowo do posypania: orzechy laskowe lub oliwki

Przygotowanie:

  1. Umyj cukinię, odetnij jej końcówkę. Pokrój warzywo wzdłuż w cienkie plastry. Możesz to zrobić za pomocą noża. Ale najlepiej wykorzystać mandolinę (ręczną szatkownicę), dzięki temu wszystkie pasy będą miały tę samą grubość. Da się też w tym celu użyć obieraczki – poziomej, dość szerokiej.
  2. Obsyp lekko plastry cukinii solą i odłóż na kilka minut, żeby puściły sok. Opłucz je i osusz. 
  3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozsyp na niej stary ser mozzarella. Przykryj go cukinią. Pamiętaj, że plastry powinny na siebie zachodzić.
  4. Posmaruj cukinię oliwą, najlepiej za pomocą pędzelka cukierniczego. Oprósz solą, pieprzem i oregano. Piecz przez 10 minut w 190°C. Ser powinien się stopić i złączyć plasterki, a warzywo ma zmięknąć, lekko się wysuszyć i zazłocić.
  5. Przestudź cukiniową bazę, a następnie rozsmaruj na niej serek śmietankowy. Wyłóż na wierzch dobrze odsączonego tuńczyka. Zwiń roladę. Wstaw ją do lodówki, żeby utrwalić jej kształt. Przed podaniem posyp z wierzchu pokruszonymi orzechami lub pokrojonymi w kosteczkę oliwkami.  

Jak podać roladę z cukinii?

Rolada z cukinii z serkiem i tuńczykiem jest ciekawą przekąską na imprezy. Zanim zaserwujesz ją znajomym i rodzinie, pokrój ją ostrożnie w grube plastry za pomocą ostrego noża, jak terrinę. Dla efektu udekoruj każdą porcję świeżymi ziołami, na przykład miętą lub bazylią. Jeśli chcesz, możesz też podać roladę na ciepło – ponownie ją zapiecz, opcjonalnie posyp ją dodatkową porcją sera (mozzarellą lub parmezanem). Z tuńczykiem świetnie komponują się oliwki bądź kapary, możesz je wykorzystać do ozdoby lub wcisnąć do nadzienia.