Cukinia gra główną rolę w wielu przepisach, ale pewnie najczęściej kroisz ją w kostkę lub w poprzeczne plasterki, od święta robisz nadziewane łódeczki. A jej charakterystyczny kształt można wykorzystać w bardzo ciekawy sposób. Ten trik uda się najlepiej z młodym warzywem, które nie ma jeszcze przerośniętych gniazd nasiennych i z łatwością da się pokroić na eleganckie, podłużne paski. Środek tej oryginalnej rolady wysmarowałam serkiem śmietankowym i wyłożyłam tuńczykiem. Nadzienie wyszło pysznie kremowe, słone, mięsiste, dobrze zbalansowane, idealnie wypełniło dość neutralną w smaku cukinię.
Skąd wziął się pomysł na cukinię w tej formie?
Swojego czasu w mediach społecznościowych triumfy święciła rolada z ziemniaków. Wszyscy zaczęli obsypywać blachę serem i układać na nim cienkie plasterki kartofli (koniecznie na zakładkę). Po zapieczeniu łączą się w coś w rodzaju płaskiego chlebka. Da się w niego zawinąć ulubione dodatki jak w wielką rolkę sushi. Taki wrap można ponownie podgrzać z serem na wierzchu, by powstała apetyczna zapiekanka.
Zobacz także:
Rolada z cukinii, na którą przepis znajdziesz poniżej, to bardzo podobny koncept. Plastry warzywa zapieczone na łożu z dobrze topiącego się żółtego sera sprawdzą się równie dobrze jak kartoflana baza, a nawet łatwiej się z nimi obchodzić, bo są bardziej elastyczne. Przy tym stworzą lżejszą, mniej kaloryczną przekąskę. Zobacz, jak ją wykonać.
Zapiekana rolada z cukinii – przepis
Składniki:
- 2 cukinie
- 100 g mozzarelli
- 2 łyżeczki oliwy
- 10 g serka kanapkowego śmietankowego
- 1 puszka tuńczyka
- 1 szczypta oregano
- sól i pieprz
- dodatkowo do posypania: orzechy laskowe lub oliwki
Przygotowanie:
- Umyj cukinię, odetnij jej końcówkę. Pokrój warzywo wzdłuż w cienkie plastry. Możesz to zrobić za pomocą noża. Ale najlepiej wykorzystać mandolinę (ręczną szatkownicę), dzięki temu wszystkie pasy będą miały tę samą grubość. Da się też w tym celu użyć obieraczki – poziomej, dość szerokiej.
- Obsyp lekko plastry cukinii solą i odłóż na kilka minut, żeby puściły sok. Opłucz je i osusz.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozsyp na niej stary ser mozzarella. Przykryj go cukinią. Pamiętaj, że plastry powinny na siebie zachodzić.
- Posmaruj cukinię oliwą, najlepiej za pomocą pędzelka cukierniczego. Oprósz solą, pieprzem i oregano. Piecz przez 10 minut w 190°C. Ser powinien się stopić i złączyć plasterki, a warzywo ma zmięknąć, lekko się wysuszyć i zazłocić.
- Przestudź cukiniową bazę, a następnie rozsmaruj na niej serek śmietankowy. Wyłóż na wierzch dobrze odsączonego tuńczyka. Zwiń roladę. Wstaw ją do lodówki, żeby utrwalić jej kształt. Przed podaniem posyp z wierzchu pokruszonymi orzechami lub pokrojonymi w kosteczkę oliwkami.
Jak podać roladę z cukinii?
Rolada z cukinii z serkiem i tuńczykiem jest ciekawą przekąską na imprezy. Zanim zaserwujesz ją znajomym i rodzinie, pokrój ją ostrożnie w grube plastry za pomocą ostrego noża, jak terrinę. Dla efektu udekoruj każdą porcję świeżymi ziołami, na przykład miętą lub bazylią. Jeśli chcesz, możesz też podać roladę na ciepło – ponownie ją zapiecz, opcjonalnie posyp ją dodatkową porcją sera (mozzarellą lub parmezanem). Z tuńczykiem świetnie komponują się oliwki bądź kapary, możesz je wykorzystać do ozdoby lub wcisnąć do nadzienia.