Ciasto morze czarne zachwyca każdego, kto choć trochę lubi czekoladowe smaki. Warstw jest kilka, ale uzupełniają się wzajemnie, cudownie przenikając smaki. Wykonanie, to głównie czekanie, aż coś wystygnie lub się schłodzi. Wbrew pozorom w przepisie nie ma nic trudnego.

Zrób biszkopt na ciasto morze czarne

Potrzebna będzie blaszka o wymiarach 24x35 cm, wyłożona papierem do pieczenia.

Zobacz także:

Składniki:

  • 5 średnich jajek w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 40 g kakao
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka do pieczenia

Dodatkowo na poncz: ok. 100 ml kawy

Przygotowanie:

  1. Do miski przesyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj je ostrożnie, a potem całość przesiej.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, zaczynając od małych obrotów, zwiększaj je stopniowo. Pod koniec dosyp cukier i miksuj na największej prędkości. Potem dodawaj po 1 żółtku, po każdym miksuj ok. 1 minuty i dopiero dokładaj kolejne.
  3. Do masy na biszkopt zacznij dosypywać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. 
  4. Gotowe przelej do foremki i wsadź do piekarnika ustawionego na 180 stopni, w trybie pieczenia góra-dół, na 20 minut lub do suchego patyczka. Potem wyjmij go i odstaw do wystudzenia. Na koniec przetnij na 2 blaty i nasącz je mocną kawą.

Upiecz warstwę bezową

Składniki:

  • 3 białka średniej wielkości, ogrzane
  • 150 g cukru pudru
  • 45 g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do białek dosyp sól i zacznij ubijać na sztywną pianę. Jak będzie prawie gotowa, zacznij dosypywać po 1 łyżce cukru, mieszaj do rozpuszczenia i dosypuj kolejną. Na koniec dosyp skrobię ziemniaczaną.
  2. Pianę przełóż do blaszki, w której piekł się biszkopt. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 130 stopni Celsjusza, ustaw termoobieg i piecz przez 60 minut. Gotową odstaw do przestudzenia.

Ukręć krem czekoladowy i śmietankowy

Składniki na krem czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone ogrzanego do temperatury pokojowej
  • 200 g kremu czekoladowo-orzechowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%, porządnie schłodzonej

Przygotowanie:

  1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Gotową odstaw do przestudzenia.
  2. Do miski przełóż mascarpone i krem czekoladowo-orzechowy, wymieszaj. Przełóż też zimną czekoladę i połącz składniki.
  3. Ubij zimną śmietankę na sztywno i delikatnie połącz ją z mocno czekoladowym kremem. Posmaruj nim blat ciasta, przykryj drugim i w staw do lodówki, żeby zrobił się bardziej zwarty.

Składniki na krem śmietankowy:

  • 250 serka mascarpone z lodówki
  • 200 ml śmietanki 30% zimnej
  • 10 g cukru pudru

Przygotowanie: mascarpone połącz ze śmietanką i ubij na sztywny i puszysty krem. Po koniec dosypcie cukier puder. Będzie potrzebny później, a teraz zrób frużelinę.

Bez frużeliny nie byłoby tego ciasta

Składniki:

  • 300 g wiśni mrożonych bez pestek
  • 100 g cukru
  • 15 ml soku z cytryny
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 ml likieru Amaretto

Przygotowanie:

  1. Wiśnie przełóż do rondelka, wlej sok z cytryny i dosyp cukier. Podgrzej na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru.
  2. W osobnej miseczce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z likierem. Przełóż do gotujących się owoców. Jak składniku w garnku ponownie zawrą, odmierz 1 minutę. W tym czasie mieszaj cały czas, frużelina po chwili powinna zgęstnieć.

Na koniec złóż ciasto:

  1. Wyjmij biszkopty z krem z lodówki, na wierzchu rozprowadź zimną frużelinę. Wstaw do lodówki na jeszcze 1 godzinę.
  2. Na niej rozsmaruj krem śmietankowy. I połóż warstwę bezową. Ciasto morze czarne wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Potem krój na kawałki i zajadaj się śmiało. 

Źródło: mojegotowanie.pl