Pierwotnie „gulasz” był tradycyjnym węgierskim daniem. Jednak szybko znalazł swoje miejsce w kuchni wiedeńskiej. Gulasz fiakra jest specjalną wiedeńską wersją tego pikantnego przysmaku. Nazwę swą zawdzięcza wiedeńskim dorożkarzom (inaczej nazywani są fiakrami). Ci spędzali dużo czasu na austriackich uliczkach i zajadali się wtedy pożywnym i sycącym gulaszem.

Z czym podać gulasz austriacki?

Klasyczne dodatki do gulaszu (ziemniaki, kaszę czy ryż) Austriacy zamienili na mniej oczywiste, ale również pasujące produkty. Swój gulasz podają z jajkiem. Zazwyczaj jest to jajko sadzone z płynnym żółtkiem. Oprócz tego dodają do niego znane nam ogórki kiszone oraz frankfurterki. Kiełbaski najpierw chwilę podgotowują w wodzie, aby były gorące i miękkie. Możecie je zamienić na dobrej jakości parówki albo typowe wiedeńskie kiełbaski Sacher. Gulasz austriacki robi się zazwyczaj na wołowinie, wybierzcie tłustsze jej kawałki, aby nie wyszły suche. Dzięki nim potrawa jest sycąca, aromatyczna, a także lekko pikantna. Idealna na ciepłą kolację lub treściwy obiad.

Zobacz także:

Przepis na austriacki gulasz fiakra

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 4-6 jajek
  • 4-6 ogórków kiszonych 
  • 2-3 laski kiełbasek frankfurterek
  • 750 g cebuli
  • 150 g oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka octu
  • sól i pieprz mielony
  • masło (do smażenia jajek)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Mięso pokrój w kostkę, a obrany czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Rozgrzej smalec lub olej w garnku i smaż na nim cebulę na średnim ogniu, aż się zrumieni. Dodaj do niej słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj całość szybko, wlej ocet i odrobinę wody.
  3. Mięso dopraw solą i pieprzem. Dodaj je do garnka z cebulą.
  4. Dorzuć do niego również czosnek, majeranek, liście laurowe i kminek oraz wlej tyle wody, aby mięso było przykryte. Wymieszaj całość i gotuj na średnim ogniu przez około 2 i pół godziny. Od czasu do czasu mieszaj i w razie potrzeby dolewaj wodę.
  5. Gdy mięso będzie ugotowane, zdejmij garnek z kuchenki i wstaw do średnio ciepłego piekarnika na około 1 godzinę.
  6. W międzyczasie podgrzej wodę na kiełbaski. Gotuj je na wolnym ogniu przez około 10 minut. Rozgrzej masło na patelni i usmaż na nim jajka. Pokrój ogórki w plastry.
  7. Podgrzej gulasz ponownie, dodaj wodę, jeśli to konieczne, dopraw do smaku solą i pieprzem i energicznie wymieszaj. Gdy będzie gotowy, podawaj z jajkami sadzonymi oraz z kiełbaską. Udekoruj danie ogórkami kiszonymi.