Ten, kto ulegnie w końcu szparagom i modzie na to warzywo, może powiedzieć jedno: "nie żałuję ani 1 zjedzonej sztuki". Znacznie przyjemniej szparagi jada się, gdy są w promocji - a są często. Jak już uda ci się je dorwać, możesz je zblanszować, przesmażyć lub upiec. Upieczone są jeszcze bardziej intensywne w smaku. Zblanszowane, wciąż jędrne i lekko chrupiące, będą idealne do majowej sałatki ze szparagami.
Jak zrobić sałatkę ze szparagów? Garść inspiracji i pomysłów
Szparagi w sałatce można połączyć z wieloma różnymi dodatkami. Po krótkim podgotowaniu będą chrupać do spółki np. ze smażonymi plastrami lub skwarkami z boczku czy też szynki - najlepiej wędzonej i melona miodowego. Kawałeczki szparagów uświetnią tradycyjną sałatkę ziemniaczaną z musztardowym sosem i czerwoną cebulką. Od razu będzie bardziej elegancka. Do sałatki ze szparagów pasować też będą wstążki z cukinii a la makaron, wycięte obieraczką oraz parmezan lub sery z niebieską pleśnią i orzechy włoskie oraz prosty dressing na oliwie.
Zobacz także:
Inny ciekawy pomysł to sałatka ze szparagami i truskawkami, sałatą, pikantną rukolą, białym serem wyrazistym (feta, kozi) lub łagodnym (mozzarella, bundz) oraz sosem inspirowanym klasycznym francuskim winegretem, ale z lekkim twistem. Podawaj ją z bułeczką lub bagietką. Będzie potrzebna nie tylko do zagryzienia, ale też do wybierania sosu z talerza - po francusku.
Sałatka ze szparagami i truskawkami - przepis
Składniki na sałatkę:
- 500 g zielonych lub białych szparagów
- 100 g liści świeżego szpinaku baby (lub posiekanych liści z pęczka)
- 100 g rukoli
- 30 g sałaty masłowej
- 200 g truskawek
- 150 g mozzarelli, sera koziego lub sera feta (dla miłośników mocniejszych smaków)
- sól do smaku
Składniki na sos:
- 3 łyżki neutralnego w smaku oleju roślinnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- sok z 1 limonki
- 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz szparagi. Odkrój nożem zdrewniałe końcówki.
- Podziel na mniejsze kawałki i przełóż na 5 minut do osolonego wrzątku. Podgotuj i odcedź. Przelej zimną wodą. Szparagi możesz też ugotować na parze.
- W międzyczasie przełóż do salaterki umyte i osuszone liście sałaty, szpinaku oraz rukolę. Truskawki umyj, osusz i pokrój (szypułki są jadalne, mogą zostać).
- Na liściach rozłóż kawałki szparagów i truskawek.
- Pokrój lub pokrusz ser feta, kozi lub mozzarella. Obłóż sałatkę kawałkami sera.
- Przygotuj sos: do słoiczka przełóż wszystkie jego składniki, zakręć i potrząśnij mocno. Zalej sałatkę ze szparagami i wymieszaj. W razie konieczności posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj od razu.
Dlaczego lepiej odkrajać niż łamać końcówki szparagów?
Większość przepisów na szparagi zaleca je złamać, by pozbyć się łykowatych końcówek, tymczasem to błąd. Przełamując szparagi do sałatki, najprawdopodobniej wyrzucisz do kosza sporo miękkich i jadalnych części. Dłonie nie mają takiego wyczucia jak nóż. Nie łam szparagów, by nie zmarnować ani centymetra. Natnij pędy końcówką noża w paru miejscach. Ostrzem wyczujesz włókniste końce - odetnij tam, gdzie jest opór. W sklepie wybieraj jak najdrobniejsze i jak najmłodsze szparagi - z nich odpada najmniej lub wcale. Nie trzeba ich też obierać, w przeciwieństwie do starszych i grubszych sztuk.