Wydaje się, że przygotowanie naleśników to nic trudnego. Mieszasz mąkę z mlekiem i jajkami i smażysz. Jednak końcowy efekt może znacząco się różnić w zależności od użytych składników i sposobu przygotowania. Jeśli nie chcesz uzyskać gumowatych, rwących się naleśników, a puszyste i delikatne placki, to pamiętaj o wlaniu do ciasta tego płynu.

Puszyste naleśniki ze śmietanką kremówką

Naleśniki puszyste jak obłoczek zrobisz bardzo w prosty sposób. Przygotuj podstawowe składniki na ciasto naleśnikowe: mąkę, mleko, jajka i sól. Dodaj do nich dodatkowo śmietankę kremówkę. Sprawdzi się zarówno 30%, jak i 36%. Nie potrzeba jej dużo, wystarczy pół szklanki na szklankę mąki. Co daje śmietanka? Wpływa na konsystencję naleśników. Dzięki dużej zawartości tłuszczu sprawi, że wyjdą one mięciutkie i delikatne. Dodatkowo nie będą się rwały podczas zwijania i pozostaną elastyczne. Dodając śmietankę do ciasta, możesz jednocześnie pominąć olej, ponieważ zawiera ona wystarczającą ilość tłuszczu, która również zapewni, że naleśniki nie będą przywierały do patelni.

Zobacz także:

Jak zrobić naleśniki ze śmietanką kremówką?

Ciasto na puszyste naleśniki ze śmietanką kremówką zrób tak samo jak tradycyjne ciasto naleśnikowe:

  1. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj całe jajka, mleko i śmietankę kremówkę.
  2. Jednolite ciasto odstaw, aby odpoczęło na 20 minut.
  3. Po tym czasie chochlą nalewaj ciasto na patelnię i smaż je przez kilka minut z obu stron, aż będą złote i chrupiące.

Na szklankę mąki daj pół szklanki kremówki oraz 1,5 szklanki mleka i 1 jajko. Cukier możesz pominąć, ponieważ śmietanka jest naturalnie słodka i sprawi, że naleśniki będą miały słodkawy posmak.

O czym jeszcze warto pamiętać, aby uzyskać puszyste naleśniki?

Śmietanka kremówka sprawi, że naleśniki będą mięciutkie i bardziej puszyste, ale warto jeszcze pamiętać o kilku zasadach, które sprawią, że placki wyjdą jeszcze lepsze.

  • Nie mieszaj ciasta zbyt długo, aby naleśniki po usmażeniu nie stały się twardawe. Wystarczy wymieszać je do połączenia się składników.
  • Pozwól ciastu "odpocząć" przez chwilę przed smażeniem. Dzięki temu naleśniki będą bardziej elastyczne i nie będą się rwały.
  • Używaj dobrze rozgrzanej patelni. 
  • Przesiej mąkę przez sito przed dodaniem do ciasta. 
  • Zwykłą wodę zamień na wodę gazowaną, która naturalnie spulchni ciasto i sprawi, że naleśniki będą lżejsze i delikatniejsze.
  • Jajka użyte do ciasta naleśnikowego powinny mieć temperaturę pokojową, natomiast woda czy mleko mogą być prosto z lodówki.