Smak polskich młodych warzyw jest tak genialny, że warto przetwarzać je na wszelkie możliwe sposoby. Przy tym to świetna alternatywa dla przyciężkich mielonych, schabowych i pieczeni, które są dobre na zimę, ale na wiosnę już niekoniecznie. Nie trzeba długo szukać pomysłu, żeby wyczarować pyszny obiad. A ja otwieram sezon kotletami z młodej kapusty.

Przepis na kotlety z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka soli
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Główkę młodej kapusty obierz z wierzchnich luźnych liści i tych uszkodzonych. Potem przekrój ją na pół i usuń głąb. Taki młody ma bardzo przyjemny, delikatny smak, podobny do kalarepki, dlatego warto go schrupać na surowo. Resztę poszatkuj drobno, jak na domową kapustę kiszoną. Zasyp ją solą i wymieszaj, a potem odstaw ją na 3 godziny na bok. W tym czasie puści sok, który przeszkadzałby w czasie smażenia.
  2. Cebulę pokrój w kosteczkę. Umyj też koperek pod bieżącą wodą, osusz go porządnie i posiekaj drobno.
  3. Po 3 godzinach odsącz kapustę z soku, który zebrał się na dnie. Ale też pościskaj ją porządnie, żeby odlać go jak najwięcej.
  4. Do tak przygotowanej kapustki, przełóż cebulę i koperek. Dosyp też mąkę, bułkę tartą, pieprz i sól, jeśli jest jeszcze taka potrzeba. Na koniec wbij jajka i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdyby okazało się, że masa nie chce się kleić, możesz dosypać więcej bułki tartej.
  5. Uformuj kotlety z młodej kapusty, jak klasyczne mielone. Obtocz je w bułce tartej, żeby zapobiec pryskaniu. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż zrobią się rumiane.

Jakie przyprawy lubi młoda kapusta?

Dobór tych niezastąpionych dodatków, ma ogromne znaczenie. Z jednej to wyjątkowe walory smakowe, a z drugiej konieczność, która ułatwia trawienie. A do kapusty zawsze warto dodać koperek lub majeranek. Za to jej smak podbijesz:

Zobacz także:

  • oregano
  • natką pietruszki
  • lubczykiem
  • kminkiem
  • szczypiorkiem lub młodą cebulką
  • liściem laurowym
  • zielem angielskim
  • mieszanką przypraw curry

Wychodząc poza zakres przypraw, jeśli nie stronisz od mięsa, to rozważ dorzucenie kiełbasy, boczku lub szynki. Nie dość, że będą smaczniejsze, to jeszcze bardziej treściwe.

Co jeszcze można zrobić z młodej kapusty?

Najbardziej oczywistym skojarzeniem jest oczywiście surówka, która pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Ogromną popularnością cieszy się bigos z młodej kapusty z kiełbasą i boczkiem, gołąbki i zupa parzybroda lub kapuśniak z ziemniakami.

To też dobry dodatek do wszelkiego rodzaju zapiekanek. A na grilla może zrobić plastry kapusty obtoczone w pysznej marynacie, będą świetnie pasowały do kiełbasy i karkówki, nie mówiąc już o szaszłykach lub rybce.