Słodkie rogaliki nie są trudne do przygotowania, ale zrobione z ciasta drożdżowego wymagają czasu, aby wyrosły. Jeśli chcesz zrobić ich prostszą, a równie smaczną wersję, przygotuj je z ciasta twarogowego. Sera białego nie dodaję do nadzienia, ale do ciasta, dzięki czemu wychodzi kruche i delikatne po upieczeniu

Rogaliki twarogowe z kilku prostych składników

Ciasto twarogowe jest proste do przygotowania, a co najważniejsze, dobrze się z nim pracuje. Nie kruszy się, dobrze się lepi i łatwo wałkuje. Wykorzystaj do niego ser biały w kostce, najlepiej półtłusty. Nie sprawdzą się w tym przepisie sery z wiaderka, ponieważ są za rzadkie (trzeba by było dodać do ciasta dużo więcej mąki). Twarogu nie musisz mielić w maszynce. Wystarczy, że rozkruszysz go widelcem, ewentualnie możesz przetrzeć go przez sito, ale nie jest to konieczne. Rogaliki zrobisz w proporcji 1:1:1, czyli daj tyle samo sera białego, co mąki i masła. Połącz je z cukrem i proszkiem do pieczenia (jajko nie jest konieczne) i zagnieć ciasto. Takie rogaliki możesz nadziewać dżemem, czekoladą czy orzechami. Ciasto jest na tyle plastyczne, że da się w nie zwinąć dowolny farsz. Możesz też wykorzystać kawałki jabłek, gruszek lub innych ulubionych owoców, choć wyjdą równie smaczne bez nadzienia. Dodaj wtedy do ciasta 2 łyżki cukru więcej i ekspresowe rogaliki serowe masz gotowe.

Zobacz także:

Przepis na rogaliki twarogowe

Składniki:

  • 250 g zimnego masła
  • 250 g twarogu
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru 
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • tabliczka czekolady lub pół słoiczka dżemu
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj do nich masło pokrojone w kostkę oraz pokruszony widelcem twaróg.
  3. Na koniec wsyp sól i cukier.
  4. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto twarogowe. Jeśli ciasto będzie bardzo klejące, dodaj odrobinę więcej mąki. Zależy to od rodzaju sera, jakiego użyjesz.
  5. Gotowe ciasto podziel na dwie części.
  6. Każdą z nich rozwałkuj na kształt koła.
  7. Pokrój je na 12 trójkątów (najpierw pokrój je na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na 3 części).
  8. U podstawy każdego trójkąta nałóż łyżkę nadzienia lub połóż kostkę czekolady i zwiń go na kształt rogalika. Rogi możesz delikatnie zawinąć do środka.
  9. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Ułóż na niej uformowane rogaliki w odstępach (rogaliki urosną podczas pieczenia).
  11. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Gotowe rogaliki będą złociste z wierzchu i jasnobrązowe od spodu.
  12. Przed podaniem udekoruj je cukrem pudrem przesianym przez sitko.