Słodkie rogaliki nie są trudne do przygotowania, ale zrobione z ciasta drożdżowego wymagają czasu, aby wyrosły. Jeśli chcesz zrobić ich prostszą, a równie smaczną wersję, przygotuj je z ciasta twarogowego. Sera białego nie dodaję do nadzienia, ale do ciasta, dzięki czemu wychodzi kruche i delikatne po upieczeniu.
Rogaliki twarogowe z kilku prostych składników
Ciasto twarogowe jest proste do przygotowania, a co najważniejsze, dobrze się z nim pracuje. Nie kruszy się, dobrze się lepi i łatwo wałkuje. Wykorzystaj do niego ser biały w kostce, najlepiej półtłusty. Nie sprawdzą się w tym przepisie sery z wiaderka, ponieważ są za rzadkie (trzeba by było dodać do ciasta dużo więcej mąki). Twarogu nie musisz mielić w maszynce. Wystarczy, że rozkruszysz go widelcem, ewentualnie możesz przetrzeć go przez sito, ale nie jest to konieczne. Rogaliki zrobisz w proporcji 1:1:1, czyli daj tyle samo sera białego, co mąki i masła. Połącz je z cukrem i proszkiem do pieczenia (jajko nie jest konieczne) i zagnieć ciasto. Takie rogaliki możesz nadziewać dżemem, czekoladą czy orzechami. Ciasto jest na tyle plastyczne, że da się w nie zwinąć dowolny farsz. Możesz też wykorzystać kawałki jabłek, gruszek lub innych ulubionych owoców, choć wyjdą równie smaczne bez nadzienia. Dodaj wtedy do ciasta 2 łyżki cukru więcej i ekspresowe rogaliki serowe masz gotowe.
Zobacz także:
Przepis na rogaliki twarogowe
Składniki:
- 250 g zimnego masła
- 250 g twarogu
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- tabliczka czekolady lub pół słoiczka dżemu
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj do nich masło pokrojone w kostkę oraz pokruszony widelcem twaróg.
- Na koniec wsyp sól i cukier.
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto twarogowe. Jeśli ciasto będzie bardzo klejące, dodaj odrobinę więcej mąki. Zależy to od rodzaju sera, jakiego użyjesz.
- Gotowe ciasto podziel na dwie części.
- Każdą z nich rozwałkuj na kształt koła.
- Pokrój je na 12 trójkątów (najpierw pokrój je na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na 3 części).
- U podstawy każdego trójkąta nałóż łyżkę nadzienia lub połóż kostkę czekolady i zwiń go na kształt rogalika. Rogi możesz delikatnie zawinąć do środka.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż na niej uformowane rogaliki w odstępach (rogaliki urosną podczas pieczenia).
- Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Gotowe rogaliki będą złociste z wierzchu i jasnobrązowe od spodu.
- Przed podaniem udekoruj je cukrem pudrem przesianym przez sitko.