Kuchnia dawnych Kresów, w tym Wołynia, zdobywa serca i żołądki dzięki swojskości. Żaden Polak nie obraziłby się, gdyby zaproponowano mu na pierwsze danie barszcz wołyński - czerwony, z białą fasolą, kapustą i ziemniakami, kotyki - pieczone pierożki na gorąco z kwaśną śmietaną lub smażoną słoniną ze skwarkami, zapiekankę ziemniaczaną z kiszoną kapustą, a na deser kisiel żurawinowy. Nikt nie narzekałby też na kluski wołyńskie, które i dziś mogą zdobyć podniebienia wszystkich Polaków - nie tylko Kresowiaków.
Z czego robi się kluski wołyńskie?
Jednym z głównych składników na Wołyniu oprócz mąki była kasza: szczególnie proso (jaglana), ale również jęczmienna i gryczana. Z tej ostatniej przygotowywano nie tylko kaszankę, ale również kluski. Kaszę gryczaną trzeba drobno zmielić - to jest baza do klusek, które mogą uchodzić za nowoczesne. Takie danie można by było śmiało podawać jako kluski bezglutenowe w restauracji - jako danie regionalne. Do tego dodaje się trzykrotnie zmielony twaróg, mleko, jajka, masło i sól.
Zobacz także:
Kaszę najlepiej zmielić na mąkę za pomocą mocnego młynka do kawy lub w malakserze. Jeśli zdecydujesz się na niepaloną, kluski będą jaśniejsze i delikatniejsze w smaku. Z wykorzystaniem palonej wyjdą ci kluski gryczane o bardziej wyrazistym smaku, idealne np. do sosu grzybowego (Wołyniacy również używali często grzybów w kuchni). Kluski można też podać do klarownego rosołu lub zupy krem.
Przepis na kluski gryczane z Wołynia
Składniki:
- 200 g mąki gryczanej (zmielonej bardzo drobno kaszy gryczanej niepalonej lub palonej)
- 300 g trzykrotnie zmielonego lub zblendowanego twarogu
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 szczypta soli
- niewielka miseczka z wrzątkiem
Sposób przygotowania:
- Zagotuj mleko z masłem i solą.
- Zmniejsz ogień i nie przerywając gotowania dodaj mąkę i energicznie mieszaj łyżką lub trzepaczką do momentu, aż zacznie odchodzić od ścianek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę wrzątku i wymieszaj ponownie.
- Zdejmij z ognia, wystudźcie. Gdy masa będzie chłodna, oddziel białka i żółtka.
- Dodawaj do masy po 1 żółtku i po trochu twarogu, wmiksuj. Ciasto na kluski wołyńskie będzie dość gęste, ale nie powinno być kleiste - powinno łatwo odchodzić od łyżki.
- Z białek ubij sztywną pianę i wymieszaj delikatnie łyżką z masą na kluski.
- Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. 2 łyżki zamaczaj we wrzątku i nabierajcie nimi po 1 porcji ciasta, formuj w owalny kształt i puszczaj na wrzątek.
- Gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedź i podawaj na gorąco, np. z omastą z masła lub okrasą z cebulki przesmażonej na oleju.
Źródło przepisu: GotujzCukiereczkiem.pl.