Dubajski szał opanował cały świat już wiele miesięcy temu, a w sklepach wciąż pojawiają się coraz to nowsze słodkości w tym stylu. Nie chodzi już tylko o same tabliczki, ale i batony, ciasteczka czy ciasta z pistacją i chrupkim ciastem kataifi, choć niestety, za wszystkie takie słodkie smakołyki trzeba słono zapłacić. Na szczęście jest dużo sprytniejsze wyjście. Zamiast przepłacać w marketach, lepiej zrobić własnoręcznie chrupiącą tabliczkę i to w ekonomicznej polskiej wersji. Zobacz, jak powstaje taki odpowiednik za ułamek ceny, a będziesz zachwycony tym pomysłem.

Dubajska czekolada "po polsku" - nowy hit w sieci

Każdy, kto choć raz miał okazję spróbować dubajskiej czekolady, z miejsca zakochuje się w tym deserze. Niestety taka słodka przyjemność kosztuje grube pieniądze, a przygotowanie domowego odpowiednika wcale nie wychodzi specjalnie korzystniej. Wszystko dlatego, że zarówno pasta pistacjowa, jak i specjalne ciasto kataifi sporo kosztuje, a dodatkowo niełatwo jest je znaleźć. Nie trzeba więc było czekać długo na polską odpowiedź i oto w internecie pojawiła się "polish chocolate", czyli czekolada z chrupiącym nadzieniem kajmakowym

Zobacz także:

Kajmak zamiast pasty pistacjowej to jednak dopiero początek, bo prawdziwe zaskoczenie czeka przy pierwszym chrupnięciu. Wszystko to dlatego, że do tej wersji czekolady używa się pewnego bardzo ciekawego i dobrze znanego nam wszystkim składnika. Z pewnością zdziwisz się gdy go poznasz, ale od razu zechcesz też spróbować takiego połączenia.

Jak zrobić dubajską czekoladę w polskiej wersji?

Czym zastąpić ciasto kataifi, aby wyszło taniej i prościej? Odpowiedź jest prosta - wystarczą najzwyklejsze słone paluszki, które po drobnym pokrojeniu świetnie zastępują drogie ciasto kataifi smażone na maśle. Takie połączenie smakuje jeszcze lepiej niż dubajski hit, bo słone paluszki i bardzo słodki kajmak tworzą absolutnie genialny balans. 

Samo przygotowanie dubajskiej tabliczki "po polsku" jest banalnie proste i zajmie dosłownie chwilkę. Trzeba tylko rozpuścić ulubioną mleczną czekoladę i wylać ją do specjalnej silikonowej foremki, a potem schłodzić całość i ułożyć na tym posiekane paluszki wymieszane z gotowym kajmakiem z puszki. Na koniec zostaje druga warstwa rozpuszczonej czekolady i gotowe. Teraz pozostaje już tylko cierpliwie poczekać, aż całość odpowiednio schłodzi się w lodówce, tak by tabliczka łatwo wyszła z foremki. 

Ten genialny w swojej prostocie pomysł pochodzi z Facebookowego profilu @Pomysłodawcy. Zobacz oryginalne wideo poniżej i spróbuj odtworzyć przepis na polską czekoladę we własnej kuchni. Z pewnością nie zawiedziesz się tym smakiem i konsystencją. 

Źródło: Facebook.com/PomyslodawcyPL