Te ciemne, drobne nasionka są na wyciągnięcie ręki w wielu sklepach, ale mało kto po nie sięga. Zwykle stoją tuż obok siemienia lnianego i nasion chia, ale marnują się na półkach, bo nie wiadomo, co z nich zrobić. Warto jednak poznać ten produkt, bo to jeden z najtańszych i najprostszych sposobów na lepsze trawienie i uczucie lekkości. Dorzuć je do swoich posiłków, a szybko zauważysz efekty.
Niedoceniany sąsiad siemienia lnianego ze sklepowej półki
Choć na pierwszy rzut oka nasionka ze zdjęcia nie wyglądają znajomo, to zdecydowanie warto zaprosić je do kuchni. To nic innego jak babka płesznik, którą bez problemu można znaleźć w wielu sklepach, zarówno w wersji zmielonej, jak i w postaci całych nasionek.
Zobacz także:
Oba warianty są pełne rozpuszczalnego błonnika, który pęcznieje w kontakcie z wodą, więc po spożyciu tworzy się z nich coś w rodzaju żelu, który poprawia pracę jelit. Dodatkowo babka płesznik dodawana do dań sprawia, że uczucie sytości zostaje z nami na dłużej, więc nie mamy już aż takiej ochoty na podjadanie.
Ile kosztuje babka płesznik?
Na tle innych superfoods babka płesznik wypada wyjątkowo korzystnie zwłaszcza pod względem cenowym. Jej cena to bowiem jeden z powodów, dla których warto dać jej szansę.
Za 200 g opakowanie trzeba zapłacić tylko około 6–8 zł, a w porównaniu z nasionami chia (które często kosztują 3–4 razy więcej), wygląda to naprawdę dobrze. Co ważne - zużywa się ją bardzo powoli, bo jedna porcja to zazwyczaj 1–2 łyżeczki dziennie. Takie opakowanie wystarcza więc na długi czas.
Jak jeść babkę płesznik?
Babka płesznik ma neutralny smak, więc łatwo ją przemycić do codziennej diety. Oto kilka sposobów:
- Z wodą: Wsyp 1 łyżeczkę do szklanki letniej wody, odstaw na 10 minut, aż napęcznieje i wypij. Możesz dodać do tego sok z cytryny.
- Do jogurtu: Dodaj do naturalnego jogurtu razem z owocami. Dobrze komponuje się z borówkami, jabłkiem, bananem.
- Do koktajli: Zblenduj z owocami, wodą lub mlekiem roślinnym. Po napęcznieniu dodaje gęstości i sytości.
- Do owsianki: Wrzuć łyżeczkę do gotującej się owsianki lub posypcie gotowe danie..
- Do zup i kremów: Możesz dodać łyżkę do zupy krem, a stanie się gęstsza oraz bardziej odżywcza.
- Do wypieków: Jako zamiennik jajka w przepisach wegańskich wymieszajcie 1 łyżeczkę babki + 3 łyżeczki wody.
Pamiętaj, by pić dużo wody, kiedy włączasz ją do diety. To kluczowe, by działała prawidłowo i nie powodowała zaparć. Trzeba też zaznaczyć, że w przypadku przyjmowania leków babka może zmieniać ich wchłanianie, dlatego warto zachować co najmniej godzinną przerwę między posiłkiem z takim dodatkiem.