Do sezonu na ogórki zostało jeszcze trochę czasu, ale nie ma na co czekać. Jako że małosolne to kulinarny symbol wiosny, a Polacy są niecierpliwi, trzeba nastawić je już teraz. Jeśli oprócz apetytu na małosolne masz ochotę na coś bardziej wyrazistego, wypróbuj smocze ogórki. To coś jeszcze lepszego niż znane krokodylki. I nie są to klasyczne kiszeniaki powtarzane do znudzenia. Smocze ogórki będą rewelacyjne nie tylko jako osobna przekąska, ale też jako dodatek do sałatki ziemniaczanej zamiast klasycznych marynowanych ogórków. 

Smocze, czyli z chili  

Podobnie jak Smok Wawelski zieje ogniem, tak i tobie zrobi się cieplej po zjedzeniu kilku takich "smoczych" ogóreczków. Do przygotowania ogórków konserwowych z chili najlepsze będą ogórki gruntowe, z charakterystycznymi, "smoczymi" wypustkami. Dodatkowym pikantnym dodatkiem, który przy okazji pomoże przedłużyć świeżość ogórków, jest gorczyca.

Zobacz także:

Możesz użyć jasnej - najbardziej znanej i tradycyjnej, ale jeśli masz ochotę na mocniejsze doznania smakowe, wykorzystaj ciemną. Jest zdecydowanie pikantniejsza, a zadziała w słoikach tak samo. Dodatkowym składnikiem konserwującym jest chili. Ostra papryczka zawiera mnóstwo kapsaicyny, która działa przeciwdziała niechcianym bakteriom i grzybom.

Przepis na smocze ogórki z chili 

Składniki na ogórki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli

Składniki na zalewę:

  • 1 i 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Dodatkowo: 30 g (1 opakowanie) białej gorczycy (lub 10 g ciemnej) i po gałązce koperku do każdego słoika

Sposób przygotowania:

  1. Wyszoruj dokładnie ogórki i pokrój  w cienkie plasterki. Zasyp solą, wymieszaj delikatnie i odłóż na 4-8 godzin.
  2. Po upływie tego czasu odlej wodę. Do ogórków wciśnij przez praskę czosnek i dodaj posiekane drobno papryczki. Wymieszaj dokładnie. 
  3. Do każdego czystego, wyparzonego słoika wsyp po 1/2 łyżeczki jasnej gorczycy (lub 1/3-1/4 łyżeczki ciemnej) i włóż po gałązce koperku. Powkładaj ciasno ogórki do słoika, dociskając. 
  4. Zagotuj składniki na zalewę, mieszając: do rozpuszczenia się cukru.
  5. Zalej od razu ogórki, zakręć mocno i odłóż na 2 dni. Ogórki konserwowe z chili w tym czasie się "przegryzą" z resztą składników. 
  6. Przechowuj w lodówce i zużyj w 2 tygodnie lub zapasteryzuj.

Jak i czy w ogóle pasteryzować konserwowe ogórki?

Przyjęło się, że ogórków konserwowych nie trzeba pasteryzować, bo ocet zrobi całą robotę. Ogórki z chili w tej wersji wytrzymają ok. 14 dni w lodówce bez pasteryzacji. Jeśli jednak robisz większe zapasy i chcesz czuć się pewniej, wygotuj zakręcone, wystudzone słoiki z zawartością w garnku wyłożonym czystą ściereczką przez 10 minut pod przykrywką. Wody powinno być do ok. 3/4 wysokości słoików. Do garnka wkładaj wystudzone słoiki i gotuj je na niewielkim ogniu.

Możesz też włożyć wystudzone przetwory do zimnego piekarnika i ustawić grzanie na 110 st. C. Gdy piekarnik osiągnie właściwą temperaturę, pasteryzuj przez 10 minut i wystudź bez wyjmowania z pieca. To 2 krótkie zabiegi, a zabezpieczą ogórki z chili przed zepsuciem.