Puszyste i miękkie naleśniki są w zasięgu twojej ręki. Takie, które nie rwą się, są elastyczne i napełnisz je dowolnym farszem. Wystarczy, że w cieście naleśnikowym klasyczne mleko zamienisz na inny nabiałowy dodatek. I nie będzie to maślanka ani jogurt. Co warto dodać do naleśników, aby wyszły idealne? Zobacz w przepisie poniżej.

Puszyste naleśniki na kefirze

Kefir to idealny dodatek do ciasta naleśnikowego. Sprawia, że jest ono delikatne, a naleśniki wychodzą puszyste i miękkie. Użyj naturalnego kefiru (z owocowym również wyjdą, ale będą o wiele słodsze, w sam raz do słodkich deserów). Możesz stosować go jako zamiennik maślanki w proporcji 1:1. Jeśli masz przepis na naleśniki na mleku, to również możesz zamienić je na kefir, jednak wtedy dodaj trochę mniej mąki. Kefir jest o wiele gęstszy niż mleko czy woda, więc nie można ich stosować zamiennie w takiej samej ilości. Ciasto naleśnikowe z kefirem wygląda i ma taką samą konsystencję, jak to tradycyjne. Również w ten sam sposób usmażysz z niego naleśniki.

Zobacz także:

Jak smakują naleśniki na kefirze?

Kefir nadaje naleśnikom lekko jogurtowy posmak, choć większość osób pewnie nie zauważy zbyt dużej różnicy w smaku w porównaniu do tradycyjnych naleśników. Takie placki są dość neutralne, dlatego nadają się do jedzenia zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem. Naleśniki na kefirze będą dobrze smakowały z dżemem, twarogiem czy owocami, a także z serkiem, łososiem i szpinakiem. Wybór należy do ciebie.

Przepis na naleśniki na kefirze

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 200 ml kefiru
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaje sól i cukier. Całość wymieszać.
  2. Do suchych składników dodaj mokre: całe jajka, kefir oraz olej.
  3. Ciasto wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie i jednolite. Powinno mieć konsystencję typową dla ciasta naleśnikowego. Jeśli będzie za gęste, dolej do niego pół szklanki wody. Jeśli za rzadkie, dodaj pół szklanki mąki. Zamiast trzepaczki możesz też zmiksować je mikserem, aż nie będzie miało grudek.
  4. Gotowe ciasto odstaw na pół godziny, aby odpoczęło.
  5. Po tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju (jeśli masz nieprzywierającą patelnię, to możesz pominąć ten krok). Chochlą wlej ciasto na patelnię i dokładnie rozprowadź je po jej powierzchni, formując kształt naleśnika. Smaż go przez kilka minut z obu stron, aż będzie złoto-brązowy. Tak samo zrób z pozostałym ciastem.
  6. Podawaj jeszcze ciepłe ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem.