Ciasto z rabarbarem albo kompot z rabarbarem to znane i lubiane przepisy. Ale to warzywo możesz też wykorzystać do dań wytrawnych, nie tylko do tych na słodko. Upieczony nada się do sałatek, a duszony stworzy pyszny sos do mięs, natomiast grillowany podaj jako przystawkę na imprezie. Jednak możesz też dodać go do kotletów, a nada im świeżość i całkiem nowy smak. Zobacz, jak to zrobić w kilku prostych krokach. 

Rabarbar w kotletach - proste i smaczne urozmaicenie mielonych

Do mięsa mielonego dodaję surowy rabarbar. Nie trzeba go wcześniej dusić ani smażyć, bo szybko rozpadnie się i stworzy dżem. Wystarczy obrać rabarbar ze skórki. Szczególnie dotyczy to starszego rabarbaru, którego łodygi mogą być włókniste. Młode łodyżki wystarczy umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę (gruba kostka sprawi, że kotlety będą się rozpadały na patelni). Tak przygotowany rabarbar połącz z pozostałymi składnikami i wymieszaj. Pamiętaj także, aby nie używać liści rabarbaru. Te mogą być trujące, więc najlepiej odetnij je na samym początku. Co daje rabarbar w kotletach? Sprawia, że są bardziej soczyste i delikatne. Dodatkowo nadaje im delikatnie kwaskowaty posmak, który przełamuje tradycyjny smak mielonych. Kotlety z rabarbarem z wyglądu niczym się nie różnią od tradycyjnych, dopiero po rozkrojeniu widoczne są niewielkie kawałki tego warzywa. Dlatego warto go pokroić dość drobno, aby podkreślił smak mięsa i nadał mu niecodziennego aromatu.

Zobacz także:

Przepis na kotlety mielone z rabarbarem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki lub karkówki
  • 1 jajko
  • 1 łodyga rabarbaru
  • pół szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyj, odkrój końcówki, obierz ze skórki i pokrój w drobniutką kosteczkę.
  2. Włóż go do miski razem z mięsem mielonym, jajkiem, połową bułki tartej i przyprawami: solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Możesz dodać również odrobinę słodkiej i ostrej papryki lub chili (jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki).
  3. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie zwarta i jednolita masa. W miarę wyrabiania mięsa z czasem stanie się ono bardziej kleiste.
  4. Z masy formuj niewielkie kotlety, kształtem przypominające tradycyjne mielone.
  5. Kotlety dodatkowo obtocz w bułce tartej z obu stron.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim kotlety z dwóch stron przez kilka minut, aż będą rumiane. Sprawdź, czy są usmażone także w środku. Jeśli nie, zmniejsz gaz i smaż je kilka minut dłużej, aby nie były surowe wewnątrz.
  7. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.