Wiosną nie ma lepszej przekąski, niż chrupiący i pełen smaku ogórek małosolny. To idealne dopełnienie nie tylko codziennego obiadu, ale i każdej imprezy przy grillu. Aby jednak ogórki wyszły odpowiednio chrupkie, słone i pachnące, trzeba dorzucić do słoika kilka ważnych składników.
Podstawą jest oczywiście chrzan, koper i czosnek, ale to wciąż jeszcze nie wszystko. Dorzuć 4 plasterki ekstra pewnego składnika, a dopiero wtedy uzyskasz 100% smaku i aromatu.
Zobacz także:
Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Złote zasady
Idealne ogórki małosolne powinny być twarde, chrupiące i wyraziste w smaku. Niestety, mimo pozornie prostego przepisu, nie każdemu udaje się osiągnąć taki efekt. Przede wszystkim zależy to od samych ogórków, bo nawet najlepsze dodatki i zalewa nie pomogą, jeśli warzywa już na starcie będą sflaczałe i przejrzałe. Zawsze staraj się więc wybierać młodziutkie, jędrne i możliwie małe ogórki, a będzie to już połowa sukcesu.
A gdy ogórki są przygotowane, czas na zalewę. Tutaj też liczy się kilka zasad, a pierwszą z nich jest odpowiednia ilość wody i soli. Najlepiej trzymać się sprawdzonej proporcji 1:1, czyli dodawać 1 łyżkę soli na każdy litr wody. Dobrze, aby woda była letnia, bo ani zbyt niska temperatura, ani za wysoka nie działają tu zbyt dobrze.
Co dodać do ogórków małosolnych, żeby były wyraziste?
W przepisie na ogórki małosolne nie można zapomnieć o dodatkach, takich jak ząbki czosnku, koperek oraz korzeń i liście chrzanu. Oprócz tego niektórzy dodają także liść laurowy i ziele angielskie, ale prawdziwą petardą jest coś jeszcze innego.
Chodzi tu o pewien dobrze znany produkt, który zwykle ląduje w herbacie lub przetworach, czyli imbir. Mało kto wie, że już kilka plasterków świeżego imbiru sprawia, że ogórki małosolne wychodzą genialnie aromatyczne, pełne smaku i idealnie chrupkie.
Składnik ten jest jednak dość intensywny, więc nie przesadzaj z jego ilością i na jeden słoik wrzuć dosłownie cztery cieniutkie plasterki. Poniżej znajdziesz pełną listę składników i dokładne kroki przygotowania.
Prosty przepis na ogórki małosolne z imbirem
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 l wody
- 2 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- 4 cienkie plasterki świeżego imbiru
- 1 pęczek kopru
- 1 liść laurowy
- mały kawałek korzenia chrzanu + 1 jego liść
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj i odetnij im obie końcówki. Następnie przełóż je do czystego, wyparzonego naczynia.
- Do naczynia dorzuć także obrane ząbki czosnku, chrzan, koper, liść laurowy oraz imbir.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj letnią wodę z solą i zalej powstałą solanką ogórki.
- Tak przygotowane ogórki małosolne przykryj talerzykiem i odstaw na około 3 dni.