Choć gołąbki z mięsem są bardzo popularne, to warto pokusić się czasem o zmianę w kuchni i przygotowanie całkiem innego farszu, który również świetnie pasuje do kapusty. Do tych gołąbków nie dodaję ryżu, w zamian wykorzystuję prażoną kaszę gryczaną, której smak podkręcam greckim przysmakiem. Zobacz, co warto do niej dodać, aby nabrała niezwykłego aromatu i niecodziennego smaku.
Grecki dodatek do polskich gołąbków
Kaszę gryczaną w tych gołąbkach łączę z twarogiem, a także z serem feta, który nadaje jej grecki smak. Dzięki niemu nadzienie jest słonawe (dlatego uważaj z solą), a także bardziej kremowe. Feta podczas pieczenia staje się miękka, delikatna i rozpływa się w ustach. Taki farsz na pewno zaskoczy twoich domowników. Jest idealny dla wegetarian, ale sprawdzi się też na bezmięsny obiad. Gołąbki możesz podać z ziemniakami, choć sprawdzą się również jako samodzielny obiad. Polej je sosem, który powstanie podczas pieczenia i udekoruj świeżą zieleniną.
Zobacz także:
Przepis na gołąbki bez mięsa
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 100 g sera twarogowego
- 300 g sera feta
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta chili
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, szczypta cukru
Sposób przygotowania:
- Najpierw sparz kapustę. W garnku zagotuj wodę. Do wrzącej włóż główkę kapusty (wytnij wcześniej twardy głąb) tak, by cała była przykryta. Gotuj ją przez kilka minut, wyjmij na talerz i oderwij delikatnie zewnętrzne liście, tak by się nie porwały. Jeśli pozostałe liście nie schodzą łatwo, włóż kapustę ponownie do wrzącej wody i postępuj jak wcześniej. Liście ostudź i z każdego odetnij grubszy nerw.
- W drugim garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Ugotuj w niej kaszę na półtwardo i ostudź. Kasza będzie się piekła jeszcze w gołąbkach, więc nie może być zbyt miękka przed zawinięciem jej w kapustę.
- Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, aż się zeszkli.
- Do miski włóż twaróg i fetę. Rozkrusz je widelcem. Wymieszaj z podsmażoną cebulą, kaszą i jajkami. Dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną chili i tymianku.
- Zwiń gołąbki. Na każdy liść kładź po łyżce-dwie farszu i zwijaj gołąbki. Ułóż je ciasno w naczyniu wysmarowanym masłem.
- Zalej bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz przyprawami: solą, pieprzem i cukrem.
- Gołąbki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.