Surówkę z młodej kapusty jem niemal na okrągło, gdy tylko młode główki pojawiają się na targu. Jest chrupiąca, lekko słodka i bardzo łatwa do przygotowania. Wystarczy poszatkować ją i połączyć z ulubionym sosem. Jednak, aby nie tęsknić za tym smakiem późną jesienią czy zimą, przygotowuję młodą kapustę do słoików. Dzięki temu mam pyszny dodatek do obiadu, który nigdy mi się nie nudzi.
O czym pamiętać, robiąc młodą kapustę w zalewie?
Wystarczą zaledwie 3 składniki i prosta zalewa, by zrobić pyszną, chrupiącą, słodko-kwaśną kapustę. Jednak to, o czym musisz pamiętać, to czyste, wyparzone słoiki. Nawet jeśli używasz nowo kupionych, to i tak koniecznie je wyparz. Inaczej kapusta spleśnieje, a cały wysiłek włożony w przygotowanie pójdzie na marne.
Zobacz także:
Podobnie zrób z zakrętkami, przelej je wrzątkiem i wytrzyj do sucha. Do tak przygotowanych słoików możesz włożyć kapustę z marchewką i papryką. Całość zalej aromatyczną zalewą na bazie octu i cukru. Nie pomijaj także przypraw, to one nadadzą smak warzywom i aromat. Na koniec słoiki pasteryzuj w piekarniku lub tradycyjną metodą - w garnku na gazie.
Przepis na młodą kapustę do słoików
Składniki:
- 2 kg młodej kapusty
- 500 g papryki czerwonej
- 300 g marchwi
Składniki na zalewę:
- 500 ml wody
- 250 ml oleju rzepakowego
- 250 ml octu jabłkowego
- 60 g soli
- 100 g cukru
- 5 goździków
- 4 liście laurowe
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj warzywa. Młodą kapustę umyj, usuń z niej głąb i pokrój w cienkie paski o szerokości ok. 1 cm.
- Marchewki obierz i zetrzyj na największych oczkach tarki. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w paski.
- Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski i wymieszaj.
- Następnie zrób zalewę. Do garnka wlej wodę z olejem i octem. Dodaj przyprawy: goździki, liście laurowe, cukier i sól.
- Całość zagotuj do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą.
- Gorącą zalewą zalej warzywa w misce. Wymieszaj całość i odstaw przykryte na 2 godziny.
- W tym czasie wyparz słoiki wraz z zakrętkami wrzącą wodą.
- Po 2 godzinach przełóż warzywa do słoików i zalej je pozostałą w misce zalewą. Słoiki szczelnie zakręć. Pamiętaj, aby przed zakręceniem wytrzeć je ściereczką.
- Na koniec pasteryzuj słoiki w piekarniku. Postaw je na dużej blaszce tak, by się nie dotykały. Na dno blaszki wlej wodę i wstaw całość do zimnego piekarnika.
- Ustaw temperaturę na 140 stopni i pasteryzuj słoiki przez 15 minut od momentu nagrzania. Po tym czasie wyjmij, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
- Przechowuj je w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w piwnicy lub spiżarni.