Podasz je na słodko z cukrem lub na wytrawnie ze śmietaną czy z sosem czosnkowym. Placki ziemniaczane z tego przepisu wychodzą bardzo uniwersalne. Dzięki jednemu dodatkowi nie smakują tak samo jak tradycyjne ziemniaczane. Wychodzą delikatniejsze i lekko zielonkawe. Takie placuszki są świetne na śniadanie, obiad i kolację, a zrobisz je w kilku prostych krokach.
Chrupiące placki z ziemniaków z 1 dodatkiem
Do placków ziemniaczanych dodałam zieloną, młodą cukinię. Takiej cukinii nie obierałam, użyłam jej ze skórką. Jako że była dość mała, to wykorzystałam ją w całości. Jeśli jednak masz dużą cukinię (często przerośniętą), to usuń z niej nasiona i obierz z twardej skórki. Dopiero wtedy zetrzyj ją na największych oczkach tarki.
Zobacz także:
Z cukinii i ziemniaków wychodzą placki, które chrupały, aż miło. Aby jednak tak się stało, należy zrobić jedną rzecz. Starte warzywa przełóż na kuchenną ściereczkę (sprawdzi się też gaza albo tetrowa pieluszka) i porządnie je odciśnij. Możesz je też zostawić na 10 minut na sicie, a potem odcisnąć rękami. Im mniej płynu zostanie w nich, tym bardziej chrupiące wyjdą, dlatego jest to tak ważne.
O chrupkości decyduje też sposób smażenia. Tłuszcz na patelni powinien być mocno rozgrzany, inaczej placki nasiąkną nim i będą gumowate. Gdy nałożysz na patelnię łyżkę masę, ta powinna charakterystycznie skwierczeć, to znak, że olej ma idealną temperaturę.
Przepis na placki ziemniaczane z cukinią
Z podanego przepisu wyjdzie ok. 12 placków.
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 200 g cukinii
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz ze skórki umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Cukinię umyj (młodej nie musisz obierać) i zetrzyj tak samo jak ziemniaki. Jeśli masz dużą, starą cukinię, to obierz ją ze skórki i usuń z niej pestki. Wtedy dopiero zetrzyj.
- Warzywa odciśnij z nadmiaru płynu. Możesz to zrobić rękami lub za pomocą ściereczki. Przełóż je na bawełnianą ściereczkę i porządnie wyciśnij z niej sok.
- Do odciśniętych warzyw dodaj całe jajko (wcześniej rozbełtaj je widelcem) oraz wsyp mąkę.
- Masę wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Dosyp również świeży, posiekany koperek.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta na patelnię, formując okrągłe placki.
- Smaż je z dwóch stron przez kilka minut, aż staną się złoto-brązowe.
- Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj gorące z sosem czosnkowym, jogurtem lub śmietaną.