Podasz je na słodko z cukrem lub na wytrawnie ze śmietaną czy z sosem czosnkowym. Placki ziemniaczane z tego przepisu wychodzą bardzo uniwersalne. Dzięki jednemu dodatkowi nie smakują tak samo jak tradycyjne ziemniaczane. Wychodzą delikatniejsze i lekko zielonkawe. Takie placuszki są świetne na śniadanie, obiad i kolację, a zrobisz je w kilku prostych krokach.

Chrupiące placki z ziemniaków z 1 dodatkiem

Do placków ziemniaczanych dodałam zieloną, młodą cukinię. Takiej cukinii nie obierałam, użyłam jej ze skórką. Jako że była dość mała, to wykorzystałam ją w całości. Jeśli jednak masz dużą cukinię (często przerośniętą), to usuń z niej nasiona i obierz z twardej skórki. Dopiero wtedy zetrzyj ją na największych oczkach tarki.

Zobacz także:

Z cukinii i ziemniaków wychodzą placki, które chrupały, aż miło. Aby jednak tak się stało, należy zrobić jedną rzecz. Starte warzywa przełóż na kuchenną ściereczkę (sprawdzi się też gaza albo tetrowa pieluszka) i porządnie je odciśnij. Możesz je też zostawić na 10 minut na sicie, a potem odcisnąć rękami. Im mniej płynu zostanie w nich, tym bardziej chrupiące wyjdą, dlatego jest to tak ważne.

O chrupkości decyduje też sposób smażenia. Tłuszcz na patelni powinien być mocno rozgrzany, inaczej placki nasiąkną nim i będą gumowate. Gdy nałożysz na patelnię łyżkę masę, ta powinna charakterystycznie skwierczeć, to znak, że olej ma idealną temperaturę.

Przepis na placki ziemniaczane z cukinią

Z podanego przepisu wyjdzie ok. 12 placków.

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 200 g cukinii 
  • 1 jajko
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz ze skórki umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Cukinię umyj (młodej nie musisz obierać) i zetrzyj tak samo jak ziemniaki. Jeśli masz dużą, starą cukinię, to obierz ją ze skórki i usuń z niej pestki. Wtedy dopiero zetrzyj.
  3. Warzywa odciśnij z nadmiaru płynu. Możesz to zrobić rękami lub za pomocą ściereczki. Przełóż je na bawełnianą ściereczkę i porządnie wyciśnij z niej sok.
  4. Do odciśniętych warzyw dodaj całe jajko (wcześniej rozbełtaj je widelcem) oraz wsyp mąkę.
  5. Masę wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Dosyp również świeży, posiekany koperek.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta na patelnię, formując okrągłe placki.
  7. Smaż je z dwóch stron przez kilka minut, aż staną się złoto-brązowe.
  8. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  9. Podawaj gorące z sosem czosnkowym, jogurtem lub śmietaną.