Bratowa niezbyt często gotuje, bo ma na głowie dzieciaki, które w kółko plączą się pod nogami. Ale tym razem zajął się nimi mój brat, a ona mogła wyczarować nieziemską szparagową przystawkę. Gwarantuje, że nie znasz takiej propozycji, bo sama ją wymyśliła.

Przepis na smażone szparagi z kaszą bulgur

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (może być też taka z puszki)
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej przyprawy pomidorowej
  • 3 łyżki mleka krowiego lub owsianego
  • 1 łyżka pokruszonej fety
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: pomidorki koktajlowe i świeże zioła na wierzch

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kaszę bulgur ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  2. Przestudzony bulgur przełóż do naczynia z wyposażenia blendera, dosyp pomidorową przyprawę, sól i pierz do smaku. Dolej też mleko i zblenduj całość na mus.
  3. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy. Wsyp białą fasolę; możesz ugotować suchą lub skorzystać z konserwowej, jednak jest ona zbyt miękka i rozpada się w czasie obróbki cieplnej. Posmaż razem przez 5 minut i zdejmij ją z patelni.
  4. Szparagi umyj pod bieżącą wodą, osusz je delikatnie. Końcówkę lekko zegnij, żeby usunąć zdrewniałą część. Nie musisz mieć doświadczenia, twarda część powinna się sama złamać w odpowiednim miejscu. Choć może się wydawać, że nadają się tylko do kosza, to można zrobić z nich jeszcze zupę szparagową, najlepiej w zblendowanej formie.
  5. Na patelnię po smażeniu fasoli wlej resztę oliwy i przełóż szparagi, posól je. A potem smaż przez 10 minut na małym lub na średnim ogniu. Zamieszaj do czasu do czasu, żeby się równomiernie zrumieniły.
  6. Gotowe szparagi przełóż na mus z kaszy gryczanej. I już na sam koniec, posyp je pokuszoną fetą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jakie przyprawy pasują do szparagów?

Wiele osób podaje je tylko oprószone solą i sporą ilością pieprzu i wychodzą wyśmienite. Mogłoby się wydawać, że nic więcej tutaj nie potrzeba. Jednak lepiej nie ograniczać do jednej opcji, bo zawsze warto próbować nowych smaków. Potem często okazuje się, że menu żywieniowe, zostało wzbogacone o kolejne, przepyszne przepisy. A najłatwiej jest to zrobić, bawiąc się przyprawami, ale też nie za bardzo, żeby nie przytłumić szparagów. O to kilka sprawdzonych dodatków:

Zobacz także:

  • czosnek, zazwyczaj aromatyzuje się nim szparagi w czasie smażenia
  • bazylia, najlepiej sprawdza się, gdy łodyżkom towarzyszą pomidory
  • koperek, w wariancie z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym
  • szalotka lub szczypiorek, to odrobina wyrazistości wprowadzona w prosty sposób
  • estragon, ale z tą przyprawą uważaj, bo ma bardzo intensywny smak i nie każdy za nim przepada
  • tymianek, suszony też jest dość mocny, ale o wiele mniej niż estragon
  • imbir, gdy decydujesz się na opcję w orientalnym stylu, do tego słodko-kwaśny sos i sezam
  • papryczka chili, miłośnicy ostrości dodają ją nawet do słodyczy, a do szparagów pasuje o wiele lepiej