Polskie truskawki już są, a ich ceny powoli spadają. Jeszcze tydzień temu widziałam je za 35 zł za kilogram, a wczoraj udało mi się kupić je za 24 zł. Taka obniżka aż prosi się o to, by wykorzystać je do czegoś ekstra (choć część i tak zjadłam prosto z miseczki).
Różowa napoleonka jest leciutka i pięknie "tańcuje" na talerzyku deserowym. Ostrzegam przed jednym: piankowy krem jest tak pyszny, że trudno powstrzymać się przed wyjadaniem go z miski, zanim jeszcze na dobre zastygnie.
Zobacz także:
Jak zrobić różowy krem do napoleonki w nowej wersji?
Kremem do różowej napoleonki w starej wersji nadziewano też często tzw. ciepłe lody. Pamiętasz? Masa była maślana lub (częściej, z oszczędności) na margarynie, tłusta, ale rozpływała się na języku. O to właśnie chodziło. Mam dla ciebie różowy krem do napoleonki w odświeżonej opcji: w sam raz na rok 2025, kiedy coraz więcej osób dba o to, co je.
Krem robię na bazie jogurtu greckiego lub bałkańskiego, bez żadnego masła, śmietany czy mascarpone. Wybieram do niego taki jogurt, który daje się kroić nożem. Mam już wypróbowany i ulubiony, od polskiego producenta. Jogurt powinien mieć odpowiednią, standardową ilość tłuszczu, czyli 10% (nie "light"). Jeśli chcesz mieć pewność, że jogurtowy krem zetnie się w lodówce na amen, dodaj podczas miksowania go z masą truskawkową ok. 1 łyżeczkę śmietan-fiksu.
Przepis na różową napoleonkę
Składniki na ciasto:
- 6 białek
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na różowy krem do napoleonki:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 400 ml wrzątku
- 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 400 g jogurtu bałkańskiego lub greckiego (ze standardową ilością tłuszczu, nie light
Sposób przygotowania:
- Białka zmiksuj w dużej misce, dosypując jednocześnie cukier, na zwartą pianę.
- Następnie wlewaj po 1 żółtku, wciąż miksując masę - każde kolejne dodawaj po wmiksowaniu do środka poprzedniego.
- Odłóż mikser. Przesiej do środka mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
- Zmiksuj całość raz jeszcze na gładką, masę bez grudek.
- Przełóż do formy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i piecz 35 minut w temp 175 st. C. Gdy ciasto wystygnie, przekrój je wzdłuż na blaty.
- Zrób krem: przesyp do miski galaretkę, zalej wrzątkiem i wymieszaj do rozpuszczenia. Lekko tężejącą, przestudzoną galaretką zalej obrane truskawki w misce, zmiksuj na pulpę. Zmiksuj masę truskawkową z jogurtem. Wylej większość kremu na spód ciasta. Pozostaw kilka łyżek na wierzch. Przełóż 2. blatem ciasta. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu, wygładź łopatką lub bokiem noża.
- Włóż do lodówki na minimum 4 godziny.
Smacznego!