Czy jest coś gorszego z rana niż przegotowane jajka na miękko? Jak dla mnie, chyba tylko awaria ekspresu do kawy czy brak chleba. Nie przepadam za twardym, zapychającym żółtkiem, które nie chce "wejść" bez solidnej omasty majonezowej lub bez popicia kawą czy herbatą.
Na pewno znasz to uczucie. Po przebiciu skorupki takie jajko niespodzianka to nic przyjemnego. Sposób na gotowanie jajek na miękko, który wypróbowałam, jest niezawodny. Obejdzie się już bez skuchy i rozczarowania przy śniadaniu.
Zobacz także:
Czy jajka na miękko są lepsze niż na twardo?
Zanim opiszę tę metodę, warto odpowiedzieć sobie przy okazji na to pytanie. W kontekście tego tematu jest to dość ważne - bo być może nie trzeba się aż tak tym przejmować? Sama wolę je na miękko, ale, jak się okazuje, to nie tylko kwestia gustu. Gotowanie jajek na miękko sprawia, że są one bardziej lekkostrawne - w sam raz na szybki, ale i sycący poranny posiłek.
Poza tym, im krótsze gotowanie, tym lepiej, bo takie jajka zachowują podobną ilość składników odżywczych (w tym lecytyny i luteiny), co surowe. Jednocześnie jest to wystarczające, by wyeliminować ryzyko salmonelli.
Poza tym takie jajka są dla mnie po prostu smaczniejsze. Lekko ścięte, spływające żółtko otoczone ściętym w punkt białkiem jest jak aksamitny sosik jedzony prosto ze skorupki. Zagryzany świeżym chlebem czy grzanką, po prostu pycha i nie trzeba wiele więcej do pełni kulinarnego szczęścia.
Gotowanie jajek na miękko metodą S-M-L
Na czym polega metoda S-M-L? Sposób ten odnosi się do rozmiaru jajek. To od niego zależy, ile konkretnie minut potrzebują jajka. I tak:
- jajka w rozmiarze S (małe): potrzebują 3,5 minuty od momentu zagotowania wody
- jajka w rozmiarze M (średnie): 4 minuty
- jajka L-ki (duże): 5 minut
Jeśli masz problem z oszacowaniem wielkości jaj, bezpieczną, uniwersalną długością będą 4 minuty. Jajka włóż do garnka dopiero, gdy osiągną temperaturę pokojową - nie prosto z lodówki. Gotuj je najlepiej od początku w zimnej wodzie. Nie wychodź podczas gotowania z kuchni, bo będziesz mieć problem z dostrzeżeniem początku wrzenia wody i oszacowaniem, ile czasu już się gotują. W międzyczasie przygotuj kawę, herbatę lub inne dodatki do śniadania.
Jak rozpoznać świeże i starsze jajka?
Jajka na miękko możecie też gotować, wkładając je już bezpośrednio do wrzątku, ale muszą one być w temp. pokojowej. Starsze mogą wam popękać, dopiero co złożone przetrwają taką "kąpiel" bez pęknięć. Jajka nadają się do jedzenia średnio przez 4 tygodnie od złożenia przez kurę (nie od daty zakupu). Niezależnie od tego, czy starsze, czy młodsze, po włożeniu do wody powinny trzymać się dna naczynia.
Jeśli wypływają na wierzch jak boja, to znaczy, że do środka dostało się powietrze - jajko jest starsze lub nieświeże (poznasz po zapachu). Jeśli podczas gotowania jajka obróciły się na baczność tak, że widać głównie ich węższe czubki, to oznacza, że nadają się tylko do wyrzucenia.