Bo właśnie delikatnością i kremowością młoda kapusta zasmażana góruje nad ostrym, zdecydowanym w smaku kwaśnym zwykle bigosem. Jak więc uwypuklić największą zaletę młodej kapusty? W tym celu należy przyjrzeć się temu, co „niesie” cały smak tego dania, czyli tłuszczowi, który zawsze, obowiązkowo dodajemy do środka.

Jaki tłuszcz dodać do młodej kapusty zasmażanej?

Niektórzy robią młodą kapustę na boczku pokrojonym w drobną kosteczkę, a następnie wytopionym najmocniej jak się da na patelni. To jednak mocno obciąża całe danie i nadaje mu dodatkowo mocno mięsnego sznytu, co nie zawsze i nie wszędzie jest wskazane.

Zobacz także:

Alternatywa to dla niektórych zwykły smalec, na którego bazie czasem przygotowuje się zasmażki z dodatkiem mąki, które sprawiają, że kapusta jest znacznie gęstsza i bardziej zawiesista. Nie można oczywiście dyskutować z tradycyjnymi gustami, ale wydaje się, że kapusta zasmażana w tym wydaniu będzie dla niektórych także nieco zbyt ciężka.

A co z masłem? Dla wielu to podstawowy wybór. Rzeczywiście rozpuszczone masło wraz z mączną zasmażką fajnie zagęszcza młodą kapustę i daje całemu daniu przyjemny posmak. Można jednak pójść tutaj o krok dalej.

Po co dodawać słodką śmietankę do młodej kapusty?

A tym krokiem naprzód jest wybranie zamiast masła słodkiej śmietanki 30% lub 36%. I słowo „słodka” jest tutaj kluczowe. Delikatna śmietanka nie tylko nada trochę mlecznego posmaku kapuście zasmażanej, nie tylko ją zagęści, ale także sprawi, że całość nabierze dodatkowego, słodziutkiego charakteru.

Jakby tego było mało, młoda kapusta z dodatkiem słodkiej śmietanki wcale nie wymaga dodawania już dużej ilości mąki w formie zasmażki. Kapusta może być wówczas nieco rzadsza, ale dzięki temu zachowa swoją naturalną lekkość. A czyż nie na tym powinno nam tutaj właśnie zależeć?

Przepis na młodą kapustę zasmażaną ze słodką śmietanką

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • Pół kubeczka słodkiej śmietanki (ok. 100 ml)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Sól 
  • Pieprz
  • Opcjonalnie: dowolna wędlina
  • Opcjonalnie: odrobina koncentratu pomidorowego
  • Opcjonalnie: 1 łyżka mąki do zagęszczenia kapusty
  • Świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści, wytnij głąb i drobno poszatkuj. Włóż do garnka, zalej ok. połową szklanki wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, posól i dodaj pieprz. Gotuj do miękkości.
  2. Obraną i posiekana cebulę podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Po chwili dodaj drobno posiekany obrany czosnek. Po podsmażeniu wrzuć do miękkiej kapusty.
  3. Dodaj słodką śmietanką i opcjonalnie wędliny – można je podsmażyć i koncentrat pomidorowy do smaku. Dopraw solą.
  4. Podawaj kapustę z młodym, posiekanym drobno koperkiem.

Smacznego!