Pranzunki znane są też jako prandzonki, prażuchy lub prażonki. Nazwa ta związana jest ze sposobem ich przygotowania, a mianowicie od prażenia mąki. Danie to jest mało znane w Polsce, jednak na Śląsku do tej pory jest często przygotowywane. I słusznie. Ziemniaki zrobione w ten sposób są po prostu bardzo smaczne. Zobacz zatem, jak je przygotować.

Śląskie pranzunki - łatwy przepis i proste składniki

Podstawą tego przepisu są ziemniaki. Najlepsze będą typu B i C, które po ugotowaniu rozpadają się i tworzą lekko mączną masę. Sprawdzą się odmiany: tajfun, bryza czy gracja. Takie ziemniaki ugotuj tak samo, jak robisz to na co dzień, tylko dodaj trochę więcej wody. Miękkie odcedź, pozostawiając pół szklanki płynu na dnie garnka i zasyp mąką ziemniaczaną.

Zobacz także:

Ten etap jest najważniejszy, gdyż to dzięki niemu pranzunki mają tak wyjątkowy smak. Zaparzona mąka tworzy "kleidło", które sprawia, że z ziemniaków można później formować kluski. Choć, jeśli wolisz, możesz je po prostu wyłożyć na talerz i zjeść z okrasą.

Przepis na śląskie pranzunki

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • 250 g wędzonego boczku
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, umyj je i włóż do garnka. Zalej je wodą (wlej trochę więcej niż zazwyczaj) i posól.
  2. Gdy będą miękkie odcedź je z nadmiaru wody (zostaw ok. połowy szklanki) i posyp je mąką ziemniaczaną. Przykryj i gotuj jeszcze przez kilka minut. W ten sposób mąką ziemniaczana zaparzy się.
  3. Po tym czasie ziemniaki wymieszaj drewnianą łyżką i potłucz tłuczkiem wraz z powstałym krochmalem. Powinna powstać z tego gęsta masa.
  4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. 
  5. Podsmaż ją na patelni, aż będzie szklista. Dodaj do niej pokrojony w kostkę boczek. Całość smaż razem przez kilka minut, aż z boczku wytopi się tłuszcz.
  6. Łyżką nabieraj ziemniaki, formuj z nich kluski, ściągaj je drugą łyżką i nakładaj na talerz. Na wierzch wyłóż podsmażony boczek z cebulą.

Z czym podawać pranzunki?

Pranzunki tradycyjnie podawane były z boczkiem i cebulą, ale nie tylko. Nieodłącznym dodatkiem do nich był kefir, kwaśne mleko lub maślanka. Dziś z powodzeniem możesz je podać z jogurtem lub śmietaną. Jeśli twoje dzieci nie lubią boczku, zastąp go roztopionym masłem z podsmażoną cebulką. Też będzie pyszne.

Gotowe danie możesz posypać świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. W opcji wegetariańskiej pomiń boczek, chrupiąca smażona cebula sprawi, że danie będzie wystarczająco wyraziste w smaku.