Pranzunki znane są też jako prandzonki, prażuchy lub prażonki. Nazwa ta związana jest ze sposobem ich przygotowania, a mianowicie od prażenia mąki. Danie to jest mało znane w Polsce, jednak na Śląsku do tej pory jest często przygotowywane. I słusznie. Ziemniaki zrobione w ten sposób są po prostu bardzo smaczne. Zobacz zatem, jak je przygotować.
Śląskie pranzunki - łatwy przepis i proste składniki
Podstawą tego przepisu są ziemniaki. Najlepsze będą typu B i C, które po ugotowaniu rozpadają się i tworzą lekko mączną masę. Sprawdzą się odmiany: tajfun, bryza czy gracja. Takie ziemniaki ugotuj tak samo, jak robisz to na co dzień, tylko dodaj trochę więcej wody. Miękkie odcedź, pozostawiając pół szklanki płynu na dnie garnka i zasyp mąką ziemniaczaną.
Zobacz także:
Ten etap jest najważniejszy, gdyż to dzięki niemu pranzunki mają tak wyjątkowy smak. Zaparzona mąka tworzy "kleidło", które sprawia, że z ziemniaków można później formować kluski. Choć, jeśli wolisz, możesz je po prostu wyłożyć na talerz i zjeść z okrasą.
Przepis na śląskie pranzunki
Składniki:
- 8 ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- sól
- 250 g wędzonego boczku
- 1 cebula
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki, umyj je i włóż do garnka. Zalej je wodą (wlej trochę więcej niż zazwyczaj) i posól.
- Gdy będą miękkie odcedź je z nadmiaru wody (zostaw ok. połowy szklanki) i posyp je mąką ziemniaczaną. Przykryj i gotuj jeszcze przez kilka minut. W ten sposób mąką ziemniaczana zaparzy się.
- Po tym czasie ziemniaki wymieszaj drewnianą łyżką i potłucz tłuczkiem wraz z powstałym krochmalem. Powinna powstać z tego gęsta masa.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Podsmaż ją na patelni, aż będzie szklista. Dodaj do niej pokrojony w kostkę boczek. Całość smaż razem przez kilka minut, aż z boczku wytopi się tłuszcz.
- Łyżką nabieraj ziemniaki, formuj z nich kluski, ściągaj je drugą łyżką i nakładaj na talerz. Na wierzch wyłóż podsmażony boczek z cebulą.
Z czym podawać pranzunki?
Pranzunki tradycyjnie podawane były z boczkiem i cebulą, ale nie tylko. Nieodłącznym dodatkiem do nich był kefir, kwaśne mleko lub maślanka. Dziś z powodzeniem możesz je podać z jogurtem lub śmietaną. Jeśli twoje dzieci nie lubią boczku, zastąp go roztopionym masłem z podsmażoną cebulką. Też będzie pyszne.
Gotowe danie możesz posypać świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. W opcji wegetariańskiej pomiń boczek, chrupiąca smażona cebula sprawi, że danie będzie wystarczająco wyraziste w smaku.