Są takie smaki, które jedni wprost uwielbiają, a inni nie mogą się do nich przekonać. Jednym z takich produktów jest właśnie "polski kawior". Jest dobrze znany już od czasów PRL, ale po dziś dzień nie każdy potrafi przygotować go jak trzeba. Zobacz więc, co do niego dodać, aby maksymalnie podkręcić smak i aromat. Gwarantujemy, że w takiej wersji posmakuje absolutnie każdemu.
Jak przyrządzić "polski kawior", aby smakował idealnie?
Polski kawior to elegancko brzmiąca nazwa, pod którą kryje się prosty i tani produkt, czyli zwykła kaszanka. Właśnie tak mówiło się na nią w czasach PRL-u gdy była znacznie popularniejsza niż teraz, choć i obecnie chętnie wrzuca się ją na grilla. Nie zawsze jednak smakuje wszystkim, a to ze względu na to, że trzeba ją odpowiednio doprawić.
Zobacz także:
Sama cebulka tu nie wystarczy, bo kaszanka potrzebuje zdecydowanego smaku i aromatu. Warto więc dodać do niej jabłko i suszone śliwki. Z pozoru takie połączenie może wydawać się dziwne, ale gdy raz go spróbujesz, przepadniesz i nie wrócisz już do innych przepisów.
A jak zrobić kaszankę z jabłkiem i śliwkami suszonymi? Cały proces jest banalnie prosty, ale niezbędna będzie tu folia aluminiowa, bo to właśnie w niej wychodzi najlepsza kaszanka z grilla. Do tego przyda się także mały kawałek papieru do pieczenia, aby mieć pewność, że w takich podwójnych "papilotach" danie idealnie zapiecze się na ruszcie i nic nie wypłynie bokami. Zobacz pełny przepis pod spodem i koniecznie go wypróbuj na najbliższej imprezie pod chmurką.
Grillowana kaszanka z jabłkiem i suszoną śliwką - przepis
Składniki:
- 400 g kaszanki
- 1 duża cebula
- 1 średnie jabłko
- 6 szt. suszonych śliwek
- sól, pieprz, granulowany czosnek i suszony majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj dodatki. Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Jabłko również obierz ze skórki, wytnij z niego gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w małą kostkę. Śliwki suszone przekrój na połówki lub ćwiartki.
- Kaszanki natnij nożem i wyjmij z osłonek, a następnie wymieszaj ze wszystkimi pokrojonymi dodatkami. Dopraw całość solą, pieprzem, suszonym majerankiem oraz granulowanym czosnkiem i połącz na jednolitą masę.
- Folię aluminiową i papier do pieczenia podziel na kwadraty. Ułóż na stole lub blacie najpierw sreberko, a na nim pergamin. Następnie na każdym takim zestawie wykładaj po kilka łyżek kaszankowej masy i zwijaj całość ciasno w "papiloty".
- Tak przygotowane zawiniątka układaj na rozgrzanym grillu i cierpliwie czekaj przez około 30 minut. Po tym czasie kaszanka z jabłkiem i śliwkami suszonymi powinna być idealnie wypieczona.