Ogórki gruntowe z tygodnia na tydzień robią się coraz tańsze, a to najlepszy znak, że sezon na kiszenie można powoli otwierać. Jeśli też jesteś miłośnikiem chrupiących ogórków małosolnych, koniecznie nastaw je przy najbliższej okazji, ale dorzuć do środka 1 ekstra składnik. Mało kto zna ten trik, a okazuje się, że wystarczy parę sezonowych listków, aby kiszonki stały się 100x bardziej wyraziste i idealnie chrupiące. Zobacz, o jakim dodatku mowa i koniecznie spróbuj takiej wariacji na temat tradycyjnego przepisu.
Co dodać do ogórków małosolnych, żeby smakowały jeszcze lepiej?
Ogórki małosolne obowiązkowo robi się z dodatkami takimi jak chrzan, czosnek, koper czy gorczyca, ale nie każdy wie, że warto dorzucić do nich coś jeszcze. Chodzi tu o pewne darmowe listki, czyli sezonowy czosnek niedźwiedzi, który w maju rośnie na potęgę. Taki ekstra dodatek genialnie sprawdzi się do ogórków małosolnych zamiast klasycznych ząbków czosnku, bo ma nieco delikatniejszy smak, ale równie wspaniały aromat. Przy tym nie ma również charakterystycznej goryczki, którą czasem pozostawia na języku zwykły czosnek, więc będzie znacznie korzystniejszym wyborem.
Zobacz także:
Trzeba od razu zaznaczyć, że nie wolno zbierać go tak po prostu w lasach, gdyż jest to roślina objęta częściową ochroną. Warto jednak rozejrzeć się dookoła po znajomych, bo wiele osób hoduje go już w swoich ogródkach. Podpytaj więc najbliższych czy aby nie mają takiego skarbu w przydomowym warzywniku, a najlepiej też w tym roku posadź go u siebie. Wcale nie potrzebujesz do tego grządek, bo czosnek niedźwiedzi z powodzeniem urośnie nawet w doniczkach na balkonie czy parapecie.
Przepis na ogórki małosolne z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 l letniej wody
- 2 łyżki soli
- baldachy kopru
- kawałek korzenia chrzanu i kilka jego liści
- parę liści czosnku niedźwiedziego
- mała garstka gorczycy
Sposób przygotowania:
- Ogórki gruntowe dokładnie umyj i namocz w zimnej wodzie przez co najmniej godzinę. Po tym czasie odcedź je i odetnij im końcówki.
- Przyszykuj czyste, wyparzone naczynie z kamionki lub kilka słoików. Do każdego z nich włóż po kawałku korzenia chrzanu, liście chrzanu i czosnku niedźwiedziego oraz kilka ziarenek gorczycy.
- Następnie w słoikach lub w naczyniu ciasno ułóż ogórki gruntowe.
- W oddzielnym naczyniu przygotuj solankę, czyli dokładnie wymieszaj letnią wodę z solą.
- Gotową zalewą wypełnij naczynie z ogórkami, a potem odstaw je w ciemne miejsce na 3-4 dni.
- Po tym czasie ogórki małosolne z czosnkiem niedźwiedzim będą gotowe do chrupania. Jeśli chcesz zachować je na dłużej, musisz je szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.