Szparagi można jeść na wiele sposobów. I rzeczywiście te pierwsze najlepiej smakują albo ugotowane saute, albo usmażone na patelni, dzięki temu ich smak wysuwa się na pierwszy plan.
Jednak już po kilku pierwszych zjedzonych pęczkach zaczynam kombinować, podaję szparagi z truskawkami, gotuję zupę, a czasem nawet wsadzam je do pierogów. Teraz w moim domu na topie jest śmietankowy makaron. Jest tak dobry, że mogłabym jeść go codziennie.
Zobacz także:
Jak wybrać świeże szparagi?
Jak już robić dania ze szparagów, to tylko ze świeżych. Inaczej nawet nie zbliżysz się do ich doskonałego smaku. Zresztą pęczki wcale nie kosztują mało i dobrze jest mieć za tę cenę produkt najwyższej jakości.
Przede wszystkim zwróć uwagę na główki, powinny wyglądać na zamknięte. W pierwszej kolejności wybieraj również te o cieńszych i lekko lśniących łodyżkach, końcówki będą mniej zdrewniałe i więcej trafi do makaronu. Jeśli masz taką możliwość, dotknij ich, świeże będą sprężyste.
Przepis na makaron ze szparagami
Składniki:
- 350 g suchego makaronu (penne, spaghetti, tagliatelle lub inny)
- 500 g szparagów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
- 100 g parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Wybrany makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Zanim odlejesz, zostaw sobie pełną chochlę na potem do sosu. Następnie odlej kluski i poczekaj chwilę, aż porządnie odciekną.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij ją na maśle. Na koniec powinna mieć złoty kolor.
- Przygotuj szparagi. Tradycyjnie zacznij od usunięcia zdrewniałych końcówek. Zegnij je delikatnie, a powinny same odskoczyć. Szparagi umyj pod bieżącą zimną wodą. Pokrój je na 4-centymetrowe kawałki. Te z główkami na razie odłóż na bok. Pozostałe przełóż na patelnię z cebulą. Przeciśnij też ząbki czosnku przez praskę. Smaż, co chwilę mieszając, przez ok. 5 minut.
- Do cebuli i szparagów dolej śmietankę, chochelkę wody po gotowaniu makaronu i od razu dodaj też główki szparagów. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż też makaron i wymieszaj. Podgrzewaj całość jeszcze przez chwilkę, do zgęstnienia sosu.
- Kremowy makaron ze szparagami posyp startym parmezanem. Jedz od razu po przygotowaniu, wtedy smakuje najlepiej.
Szybkie i łatwe modyfikacje przepisu
Szparagi z makronem zazwyczaj kojarzą się ze śmietanowymi sosami i prawidłowo. Bardziej kremowej propozycji można ze świecą szukać, a jak posypiesz wierzch startym parmezanem, to będzie to już prawdziwe niebo w gębie. Jednak to nie znaczy, że trzeba robić go zawsze w ten sam sposób. Jest kilka ciekawych propozycji, dzięki którym stworzysz wyjątkowe danie. A o to kilka z najpopularniejszych:
- suszone pomidory z zalewy
- świeże pomidorki koktajlowe
- groszek zielony konserwowy, mrożony lub świeży
- migdały lub orzeszki piniowe
- szynka dobrej jakości, np. prosciutto lub szwarcwaldzka
- boczek, wcześniej mocno zrumieniony
- filety z kurczaka pokrojone w kostkę
- papryczka chili posiekana drobno
A sos możesz podkręcić, dodając do niego łyżeczkę musztardy lub startą skórkę cytrynową, która go dodatkowo odświeży. Czasem lubię dorzucić też odrobinę suszonej bazylii lub oregano.