Są takie regionalne dania, które zasługują na to znacznie większą sławę i jednym z nich jest właśnie oberiba. Ten przysmak dobrze znają mieszkańcy Śląska, jednak reszta polski prawdopodobnie nigdy o nim nie słyszała, a to wielka strata. Przepis jest bowiem banalnie prosty i wychodzi całkiem tanio, a smak i wartości gotowego dania to prawdziwy hit. 

Co to jest oberiba?

Oberiba dla większości osób brzmi pewnie dość obco, ale pod tą nazwą kryje się wyjątkowy przysmak na wiosnę. To nic innego jak śląska zupa z kalarepy, ponieważ "oberrübe" znaczy właśnie kalarepka po niemiecku. To niedoceniane warzywo często marnuje się w sklepach, bo wielu z nas nie do końca wie, jak ją wykorzystać. Zwykle jak już ją kupujemy to robimy z niej tylko surówki lub chrupiemy ją solo jako przekąskę, a to tylko początek możliwości.

Zobacz także:

Okazuje się, że kalarepka to też genialna baza do treściwej, a jednocześnie lekkiej zupy, która posmakuje każdemu. Dodatkowo takie danie dostarczy wielu cennych składników odżywczych na czele z witaminami C, B i K oraz minerałami, takimi jak potas, magnez, wapń i żelazo.

Oberiba jest to więc stary, ale bardzo wartościowy, pyszny i przy tym wyjątkowo ekonomiczny przepis, bo wielki gar zupy kosztuje dosłownie grosze.  Zobacz poniżej dokładną recepturę i koniecznie wypróbuj ją w swojej kuchni tej wiosny. 

Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepy - przepis

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
  • 3 większe kalarepki
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 liść laurowy
  • 2 szt. ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: świeży koperek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i kalarepkę obierz, a następnie pokrój w kostkę. Jeśli masz ładne liście kalarepki (bez twardych łodyżek) również je posiekaj.
  2. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę, a następnie podsmaż ją w garnku na 1 łyżce masła.
  3. Gdy cebula się zeszkli i zmięknie, dorzuć do niej ziemniaki oraz kalarepkę i podsmażaj całość jeszcze przez chwilę do zarumienienia.
  4. Podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a potem gotuj wszystko na średniej mocy palnika przez około 15-20 minut. 
  5. Po tym czasie dorzuć do garnka posiekane liście kalarepki. 
  6. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę i podsmażaj całość energicznie mieszając, aby powstała zasmażka bez grudek. 
  7. Gotową zasmażkę dodaj do garnka i zabiel całość zahartowaną śmietaną. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.
  8. Jeśli lubisz świeży koperek, dodaj go do zupy na sam koniec, tuż przed podaniem.