Jedni ją kochają, a innym kojarzy się z mdłą paciają ze szkolnej stołówki, ale zupa pomidorowa to bez wątpienia jeden z klasyków polskiej kuchni. Często pojawia się w poniedziałkowym menu jako kontynuacja niedzielnego rosołu, ale nie w każdy potrafi ją przyrządzić tak, aby była wyrazista i aromatyczna.
Włosi jednak opanowali to do perfekcji, więc warto się od nich uczyć. Zobacz przepis na włoską zupę pomidorową z pewnym nietypowym, choć idealnie pasującym tu składnikiem.
Zobacz także:
Jak zrobić zupę pomidorową po włosku?
U nas pomidorową najczęściej robi się w dwóch opcjach - z makaronem lub ryżem. Niektórzy przygotowują też zblendowaną zupę krem, ale we włoskiej kuchni jest na to jeszcze lepszy sposób. Tam przysmakiem jest zupa solferino, pochodząca z Lombardii. Na pierwszy rzut oka może wyglądać niepozornie, ale już po pierwszej łyżce wszyscy się w niej zakochują. Wszystko to dlatego, że przygotowywana na rosole z passatą pomidorową, ziemniakami, mozzarellą i... zielonym groszkiem.
Chociaż ten ostatni składnik wydaje się dość nietypowy dla pomidorówki, to musisz uwierzyć na słowo, że idealnie się tu komponuje. Dzięki takim odświeżającym, chrupiącym drobinkom, zupa staje się ciekawsza w smaku, a jednocześnie bardziej treściwa, bo bogatsza w cenne białko. Dodatkowo pięknie prezentuje się w misce, bo zielone "kropki" na czerwonym pomidorowym tle dodają mnóstwo uroku.
Jeśli więc masz już dosyć klasycznej pomidorówki z dodatkiem ryżu lub makaronu, koniecznie spróbuj takiej wiosennej wersji z zielonym groszkiem. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Włoska pomidorowa, czyli zupa solferino - przepis
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 400 ml passaty pomidorowej
- 100 g groszku mrożonego
- 1 duża cebula
- 1 biała część pora
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 kulka mozzarelli
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz i bazylia do smaku
Sposób przygotowania:
- Pora, cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej masło z oliwą i podsmaż najpierw samego pora.
- Gdy por zmięknie, dodaj do niego cebulę z czosnkiem, a gdy całość się zarumieni, zalej warzywa bulionem.
- Dodaj do buliony liść laurowy i ziele angielskie i doprowadź całość do wrzenia.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć je do gotującego się bulionu.
- Gdy ziemniaki się ugotują, dodaj do garnka mrożony groszek. Gdy zmięknie, wlej passatę pomidorową, a potem gotuj zupę jeszcze przez 10-15 minut.
- Na sam koniec zabiel zupę śmietanką kremówką 30% i dopraw ją do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
- Gotowa zupa solferino powinna być serwowana z dodatkiem startej mozzarelli. Opcjonalnie możesz też dorzucić groszek ptysiowy lub grzanki.