Ogórki krokodylki to jeden z najlepszych przepisów na przetwory, jakie tylko można sobie wymarzyć. Gotowe warzywa ze słoika są bardzo chrupiące, przepięknie pachną, a do tego zaskakują wyrazistym smakiem, który tylko wzmaga się przy każdym kolejnym kęsie.
Przy tym wszystkim robi się je w banalnie prosty sposób, a efekt zawsze wychodzi w punkt. Trzeba tylko trzymać się dokładnych proporcji, a sprawdzoną recepturę znajdziesz poniżej.
Zobacz także:
Jak zrobić ogórki krokodylki?
Przepis na ogórki krokodylki to bułka z masłem, a całym sekretem jest tu tylko i wyłącznie zmyślna octowa zalewa z dodatkiem chili. Oprócz rzecz jasna octu i ostrej przyprawy niezbędne są tu także cukier, czosnek, sól i olej, a także trochę wody dla zbalansowania całości. W ten prosty sposób powstaje wybitnie wyrazista słodko-kwaśno-ostra mieszanka, dzięki której zwykłe ogórki stają się prawdziwym przysmakiem.
A jeśli już o ogórkach mowa, to najlepiej wybierać do tego przepisu te młode, twarde i niewielkie rozmiarem, bo to one właśnie mają najmniej pestek i będą świetnie chrupały nawet kilka miesięcy po zamarynowaniu.
Ważne jest też to, aby przed zapakowaniem ogórków do słoików przekroić je na ćwiartki, bo to właśnie przez ten charakterystyczny, podłużny kształt nazywa się je "krokodylkami". Poza tym ogórki dobrze jest najpierw posolić i odstawić na jakiś czas, aby puściły wodę. W ten prosty sposób potem nie staną się sflaczałe i pięknie przejdą wszystkimi smakami marynaty.
Zobacz dokładny przepis i koniecznie przygotuj większy zapas słoików, bo chrupiące krokodylki z pewnością błyskawicznie znikną ze spiżarni albo i nawet i ze stołu od razu bezpośrednio po ukiszeniu!
Ogórki krokodylki - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 3 łyżki soli
- 2 duże główki czosnku
- 1 łyżka chili
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- 8 łyżek oleju
- 0,5 kg cukru
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie umyj i pokrój na ćwiartki. Przełóż je do dużej miski.
- Tak przygotowane ogórki posól, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę.
- W międzyczasie przygotuj zalewę, czyli zagotuj w garnku wodę z octem, cukrem, czosnkiem, olejem i chili.
- Ogórki odcedź z zebranej w misce wody, a potem ułóż je ciasno w czystych, wyparzonych słoikach.
- Słoiki z ogórkami wypełnij pikantną zalewą i szczelnie zakręć wieczka.
- Gotowe słoiki pasteryzuj w piekarniku lub garnku, a potem odstaw do całkowitego wystudzenia i przenieś w ciemne, chłodne miejsce.